Omdat er tegenwoordig voor alles een app bestaat, is er natuurlijk ook een app die snurkers kan helpen bij het aanpakken van hun snurkprobleem. Een snurk app kan u ook helpen meer grip te krijgen op uw snurkgedrag. Hoe dan? Lees het hieronder!

google play store logo

Wat doet een snurk app?

De meeste snurk apps beschikken over verschillende functies. Ten eerste kan een app monitoren hoeveel u daadwerkelijk snurkt. De meeste apps nemen uw gesnurk op en zo kunt u dus ook uw eigen nachtelijke geluiden terugluisteren.

Daarnaast geven snurk apps tips over effectieve remedies tegen snurken.

Maar het nuttigste is waarschijnlijk dat u met een snurk app uw gesnurk per nacht kunt vergelijken. Hierdoor is het eenvoudig om de effectiviteit van de door u gebruikte anti snurk middelen te testen. Ook is het mogelijk om te zien wat voor impact bepaalde factoren zoals alcohol, cafeïne en roken op uw snurkgedrag hebben.

Effectieve snurk apps

SnurkLab (zowel gratis als betaald)

SnurkLab is met meer dan een miljoen downloads wereldwijd waarschijnlijk de populairste snurk app die er bestaat. De app is ook beschikbaar in het Nederlands.

SnurkLab is gratis te downloaden, maar de werking van deze versie is helaas wel beperkt. De volledige versie kost €6,99 en laat u gebruik maken van alle functies van de app en bevat daarnaast geen advertenties.

Snurk app - SnurkLab

SnurkLab

Als u de app heeft gedownload, laat u hem simpelweg lopen terwijl u slaapt. SnurkLab neemt ’s nachts samples op van uw gesnurk en meet daarnaast hoeveel en hoe hard u snurkt. Aan de hand hiervan krijgt u een individuele Snurk Score die elke dag wordt geüpdatet.

Natuurlijk geeft de app u ook informatie over anti snurkmiddelen en remedies. Daarnaast krijgt u de mogelijkheid om per nacht in te vullen welk anti snurkmiddel u heeft gebruikt (bijvoorbeeld een anti snurkbeugel of neusspreider) en welke factoren van invloed kunnen zijn op uw gesnurk (alcohol voor het slapengaan, verstopte neus, extreme vermoeidheid, enzovoorts).

Kortom: de app is een zeer handig hulpmiddel om uw snurkgedrag in kaart te brengen en te testen wat voor u een effectieve behandeling is.

Do I Snore or Grind (zowel gratis als betaald)

Do I Snore or Grind is een gratis snurk app die in principe dezelfde functies heeft als SnurkLab, alleen richt de app zich naast snurken ook op het detecteren van tandenknarsen.

Daarnaast heeft de app nog een extra functie. Het bedrijf achter de app (Sleep.ai) heeft een speciale wearable uitgebracht die u kunt verbinden met de app. Deze wearable bestaat uit een band die u om de bovenarm draagt met daarin een apparaatje met trilfunctie.

Het uitgangspunt van Sleep.ai is dat veel mensen snurken als ze op hun rug slapen. Door middel van de trilling die plaatsvindt als er gesnurk wordt gedetecteerd, wordt de snurker aangespoord een andere slaaphouding aan te nemen. Het gesnurk zou dan moeten stoppen.

Snurk app - Sleep.ai

Bron: Sleep.ai

De wearable is te bestellen op via de website van Sleep.ai. De prijs staat momenteel niet vermeld.

Een speciale app voor partners van snurkers:

SleepSation (gratis, met betaalde functies)

Als u een snurkende partner heeft die u regelmatig uit uw slaap houdt, is SleepSation dé app voor u. Deze handige app helpt u namelijk om het vervelende snurkgeluid te maskeren. U hoeft dus niet meer wakker te liggen of de nacht op de bank door te brengen.

Snurk app - SleepSation

SleepSation

De makers van de app beweren dat snurkgeluiden vooral storend zijn als ze plaatsvinden in een stille slaapkamer. Zodra u SleepSation laat lopen, begint de app met het produceren van een zacht geluid. Het maskeert zo de eerste snurkgeluiden, evenals andere omgevingsgeluiden die u uit uw slaap kunnen houden (bijvoorbeeld straatgeluiden en verkeer).

Na de eerste paar keer snurken verhoogt de app het volume van het achtergrondgeluid, om te voorkomen dat de snurkgeluiden van uw partner uw slaap verstoren. De makers beweren dat de achtergrondgeluiden tevens zorgen voor afleiding en rust en helpen bij het in slaap vallen.

Er bestaat ook de optie om de app alleen geluid te laten produceren als er snurkgeluid wordt gedetecteerd, indien u dat fijner vindt.

Conclusie

Uw snurkprobleem zal door het downloaden van een snurk app natuurlijk niet zomaar verdwijnen. Toch kan een goede snurk app u veel informatie verschaffen over uw snurkgedrag. U kunt namelijk precies zien welke factoren bijdragen aan uw klachten en welke remedies effectief zijn.

Om definitief te stoppen met snurken, zult u waarschijnlijk de hulp moeten inschakelen van een anti snurkmiddel. Het mooie is dat u met een app precies kunt zien welk middel effectief is en u zo verschillende middelen kunt uittesten.

Mogelijke anti snurk middelen:

  • Anti snurkbeugel ofwel Mandibulair Repositie Apparaat (MRA). Dit is een zeer effectief middel dat 90% van de snurkers kan verlossen van hun snurkklachten.
    U draagt de (op maat gemaakte) beugel ’s nachts ter voorkoming van het naar achteren zakken van uw onderkaak. Hierdoor blijft de keelholte open en wordt snurken verhinderd.
    Wetenschappelijk onderzoek heeft de werking van een anti snurkbeugel uitgewezen. Mr. Anti Snurk is een voorbeeld van een voordelige aanbieder van anti snurkbeugels met zeer veel positieve reviews.
  • Tongstabilisator. Dit is een apparaatje dat vaak wordt gebruikt door snurkers die geen MRA willen, kunnen of mogen dragen, bijvoorbeeld als zij tandprotheses hebben. Het voorkomt het naar achteren vallen van de tong.
  • Neusspreider. Dit is een apparaatje om de neusgaten open te houden, voor een betere neusademhaling.
  • Anti snurk kussen, om uw slaaphouding te corrigeren.
  • Anti snurk spray. Dit kan vooral lichte snurkers helpen bij het aanpakken van hun snurkprobleem. Keelsprays helpen tegen vibraties van de keelweefsels, terwijl neussprays een betere neusademhaling stimuleren.