Slecht slapen na sporten? 3 tips voor een goede nachtrust

Slecht slapen na sporten

Slaap jij vaak slecht na het sporten in de avond? Dan kan kloppen. Intensief bewegen vlak voor het slapengaan is voor een groot deel van de mensen het recept voor een slechte nachrust. Lees hieronder waarom en wat je eraan kunt doen.

Sporten in de avond

Sporten is gezond en heeft over het algemeen een positief effect op je nachtrust. Toch kan sporten in de avond er juist voor zorgen dat je blijft draaien en woelen. Hoe komt dit?

Als je sport, komen er verschillende hormonen en neurotransmitters vrij. Denk hierbij aan cortisol, adrenaline, dopamine, endorfine en serotonine. Deze stofjes zorgen ervoor dat je alert en wakker blijft. Als er teveel in je lichaam rondzwerven op het moment dat je naar bed gaat, zal het lastig zijn in slaap te vallen.

Bovendien gaan je hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur tijdens het sporten omhoog. Je lichaam staat in de actieve stand. Om in slaap te kunnen vallen, zijn een lage hartslag en lichaamstemperatuur nodig. Het duurt vaak een uur of twee voordat je lichaam is afgekoeld en bijgekomen. Het is daarom niet gek dat je meer moeite hebt om in slaap te vallen vlak na een training.

3 tips om beter te slapen na het sporten

1.Laat ten minste twee uur tussen je training en je bedtijd

Omdat sporten een positief effect op je nachtrust heeft, is het zeker aan te raden om door te gaan met je trainingen. Zorg er echter voor dat er ten minste twee uur tussen het sporten en je bedtijd zit. Dit geeft je lichaam de kans om bij te komen en om in de slaapstand te komen.

2. Sport minder intensief

Wil jij (op bepaalde dagen) toch graag laat op de avond blijven sporten? Sport dan niet te intensief. Sporten die geschikt zijn om ‘s avonds te doen, zijn bijvoorbeeld rustige yoga, fietsen en wandelen.

3. Strict avondritueel

Mocht je nu echt geen andere optie zien dan je reguliere sporttraining in de avond uit te voeren, dan kun je er met een goed avondritueel toch voor zorgen dat je sneller in slaap valt:

  • Neem de tijd voor een goede cooling down. Doe bijvoorbeeld stretchoefeningen of loop rustig uit als hebt hardgelopen.
  • Neem een warme douche of bad. Dit ontspant je spieren en geest. Het zorgt er daarnaast voor dat je lichaamstempetuur sneller daalt, omdat je bloedvaten door het warme water open gaan staan.
  • Nuttig geen (zware) maaltijden na het sporten en laat ook energiedrankjes en proteïneshakes staan.
  • Geef je lichaam en geest de tijd om te ontspannen, bijvoorbeeld door het doen van ontspanningsoefeningen of meditatie. Vermijd prikkelende activiteiten.

 


Wist je dat…?