De 10 beste remedies tegen snurken

Het vinden van een effectieve remedie tegen snurken, zoals een anti snurkmiddel, is niet altijd eenvoudig. Hieronder zetten we de 10 beste remedies tegen snurken bij verschillende soorten snurkklachten voor u op een rij.

Remedies tegen snurken

10 remedies tegen snurken:

1. CPAP-masker

Een CPAP-masker is één van de ingrijpendste remedies tegen snurken. Het is de voorkeursbehandeling voor patiënten die lijden aan slaapapneu, een ernstige slaapstoornis waarbij de patiënt tijdens de slaap te maken heeft met ademstops.

Deze ademstops worden (meestal) veroorzaakt door een obstructie van de luchtweg. Men spreekt dan van het obstructieveslaapapneusyndroom (OSAS).

Een CPAP-masker is echter ook een zeer effectief middel tegen snurken. Door de ingrijpende aard van het middel wordt het echter alleen ingezet als laatste redmiddel bij zeer ernstige snurkklachten.

Remedies tegen snurken: CPAP-masker

Het middel bestaat uit een luchtpomp, slang en masker. De pomp haalt extra lucht uit de slaapkamer en blaast dit via de slang en het masker in uw neus. CPAP staat voor continuous positive airway pressure, wat verwijst naar deze constante aanvoer van lucht.

Door de lichte overdruk blijven de luchtwegen tijdens de slaap geopend. Dit voorkomt de obstructie van de luchtweg en daarmee ook de ademstops en het snurken.

Helaas is het voor de meeste mensen oncomfortabel om te slapen met het CPAP-masker, omdat de bewegingsvrijheid tijdens de slaap enorm wordt beperkt. Daarom wordt snurkers vaak aangeraden om eerst te kijken naar een andere, minder ingrijpende, oplossing.

 

Conclusie:

Zeer effectief, maar erg ingrijpend.

 

2. Anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel is één van de effectiefste remedies tegen snurken die er bestaat: zo’n 90% van alle snurkers heeft er baat bij. Het wordt daarnaast door KNO-artsen aangeraden als voorkeursbehandeling tegen snurken.

Een anti snurkbeugel wordt ook wel een anti snurkbitje genoemd. In de medische wereld gebruikt men de term Mandibulair Repositie Apparaat (MRA).

Remedies tegen snurken: anti snurkbeugel

Een MRA of anti snurkbeugel is een mondprothese die u ’s nachts tijdens de slaap draagt. Het best is om te kiezen voor een aanpasbare anti snurkbeugel die perfect aansluit op uw gebit. De beugel kan hierdoor comfortabel gedragen worden en zal niet ongemerkt worden uitgeduwd.

Werking van een anti snurkbeugel

De werking van een anti snurkbeugel is eenvoudig maar effectief. De beugel houdt de onderkaak tijdens de slaap lichtjes naar voren, waardoor deze niet naar achteren valt en de keelholte blokkeert. Het zorgt er eveneens voor dat de tong en het zachte gehemelte op hun plek blijven. Het gevolg hiervan is dat de luchtweg in de keelholte gedurende de nacht vrij blijft en snurken wordt voorkomen.

Werking anti snurkbeugel

Wetenschappelijk bewijs

Het Amerikaanse onderzoeksinstituut National Center for Biotechnology Information (NCBI) heeft een onderzoek uitgevoerd waarbij de effectiviteit van de anti snurkbeugel is getest. Uit de resultaten bleek dat zo’n 90% van de snurkers verbetering merkt.

Ook een follow-up onderzoek van 10 jaar later laat zeer positieve resultaten zien. De conclusie van het NCBI luidde dan ook: “De anti snurkbeugel blijkt een effectieve lange termijn oplossing tegen snurken voor een significant aantal snurkpatiënten of patiënten die lijden aan een milde vorm van slaapapneu.”

Het nadeel van een anti snurkbeugel is dat de aanschaf ervan erg duur kan zijn. Gelukkig zijn er ook online aanbieders die anti snurkbeugels aanbieden voor minder dan €30, zoals Mr. Anti Snurk. Deze beugel kost slechts €27,95 en het bedrijf biedt klanten een proefperiode van 7 dagen. Werkt de beugel bij jou niet, dan krijgt u uw geld terug. Lees hier de honderden positieve reviews over de snurkbeugel.

 

Conclusie:

De beste keus: voordelig en zeer effectief bij 90% van de snurkers.

 

 

3. Neusspreider tegen snurken

Een neusspreider tegen snurken is met name geschikt voor typische neussnurkers. Neussnurkers kampen met een geblokkeerde neusingang, met als gevolg dat zij geforceerd door de mond gaan ademhalen. Dit zorgt voor een negatieve druk in de keel die leidt tot snurken.

Een neusspreider bestaat (meestal) uit twee kegeltjes, buisjes of ringetjes, verbonden met een bruggetje, die u in de neusgaten inbrengt. Het doel van een neusspreider is, zoals de naam al doet vermoeden, het verwijden van de neusgaten. Daarnaast houdt het de neusgaten permanent open tijdens het dragen ervan. Dit zorgt ervoor dat er een betere luchttoevoer plaatsvindt.

Remedies tegen snurken: neusspreider

 

Omdat ademhalen door de neus met een neusspreider soepeler gaat, zal het middel snurkklachten verminderen. Ook zal de extra aanvoer van zuurstof zorgen dat men dieper slaapt en uitgeruster wakker wordt.

 

Conclusie:

Vrij effectief voor neussnurkers. Aanvulling voor betere nachtrust.

 

4. Afvallen

Iedereen weet dat het hebben van overgewicht slecht is voor de gezondheid. Maar wist u dat overgewicht ook kan leiden tot snurken?

De reden hiervoor is dat het meedragen van extra kilo’s, met name rondom de keel en nek, invloed heeft op de ademhaling. Het vet drukt als het ware op de luchtweg, waardoor deze nauwer wordt. Hierdoor moet lucht zich tijdens de ademhaling door een kleinere doorgang persen, met als gevolg dat de luchtstroom turbulent wordt. Dit veroorzaakt trillingen van de keelweefsels die de directe oorzaak van snurken zijn.

Remedies tegen snurken: afvallen

Daarnaast verdringt vet het spierweefsel in het lichaam, waardoor onder andere het zachte gehemelte en andere zachte weefsels in de keel slapper worden. Dit vergroot de kans op een blokkade in de luchtweg en trillende weefsels die zorgen voor het snurkgeluid.

Afvallen is één van de eenvoudigste remedies tegen snurken. Het kwijtraken van overtollige kilo’s zal zonder twijfel zorgen voor een aanzienlijke vermindering van uw snurkklachten.

 

Conclusie:

Effectief indien er sprake is van overgewicht.

 

5. Neuspleisters of neusstrips tegen snurken

Neuspleisters of neusstrips tegen snurken hebben als doel het verwijden en openhouden van de neusgaten tijdens de slaap. Ze werken in tegenstelling tot de neusspreider tegen snurken vanaf de buitenkant van de neus.

Neuspleisters dienen op de neusbrug tot net boven de neusvleugels te worden aangebracht. Ze zijn stugger dan normale pleisters en hechten zich beter aan de huid, waardoor ze tijdens het draaien en woelen goed blijven zitten.

Indien de snurker kampt met een lichte neusblokkade kan het gebruik van neuspleisters effectief zijn. Door de neusblokkade wordt er gedwongen door de mond ademgehaald, waardoor er een negatieve druk op de keel komt te staan. Dit leidt tot snurken. Door het verbeteren van de neusademhaling wordt dit probleem opgelost.

Remedies tegen snurken: neuspleisters

Neuspleisters zijn alleen werkzaam als de snurker slechts tijdelijk kampt met bijvoorbeeld een verkoudheid of allergische reactie. Zijn de klachten ernstiger, dan is het beter om over te stappen op één van de andere remedies tegen snurken, zoals een neusspreider of operatie. De strips kunnen natuurlijk wel altijd als aanvulling op een oraal anti snurkmiddel worden gebruikt.

 

Conclusie:

Redelijk effectief bij lichte, tijdelijk neusproblemen.

 

 

6. Tongstabilisator

Een tongstabilisator is ontwikkeld voor snurkers die last hebben van een extreem slappe tong die tijdens de slaap naar achteren glijdt. De blokkade in de keelholte die hierdoor ontstaat, zorgt voor een belemmerde ademhaling met snurkklachten als gevolg.

Een tongstabilisator is een apparaatje dat de tong door middel van zuigkracht naar voren houdt. Het creëert als het ware een vacuüm waardoor de tong niet naar achteren kan vallen. U kunt zelf de mate van zuigkracht bepalen. Doordat de tong op zijn plek blijft, wordt snurken voorkomen.

Remedies tegen snurken: tongstabilisator

Als een naar achter vallende tong de oorzaak van snurkklachten is, is het dragen van een tongstabilisator een effectieve methode. Als uw snurkgedrag door meerdere factoren wordt veroorzaakt, is het middel niet altijd voldoende om het snurken helemaal te stoppen.

Het nadeel van de tongstabilisator is dat het middel niet door iedereen wordt verdragen, waardoor er toch vaak naar alternatieven worden gezocht.

 

Conclusie:

Effectief, maar vrij oncomfortabel.

 

7. Oefeningen tegen snurken

We hadden het al over slappe weefsels die de oorzaak kunnen zijn van snurkgedrag. U kunt uw spieren en weefsels op een natuurlijke manier versterken door het doen van oefeningen.

Het positieve effect van deze oefeningen tegen snurken is wetenschappelijk aangetoond door de Braziliaanse professor Geraldo Lorenzi-Filho. Zijn proefpersonen moesten drie maanden lang drie keer per dag 6 verschillende mondoefeningen uitvoeren.

Na deze drie maanden was de snurkfrequentie afgenomen met 36% en de totale snurkkracht met 59%. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschift CHEST.

De 6 oefeningen zijn als volgt:

Remedies tegen snurken: oefeningen

  1. Duw met het puntje van de tong tegen het gehemelte en schuif de tong naar achteren (20x)
  2. Zuig de gehele tong tegen het gehemelte aan (20x)
  3. Druk de achterkant van de tong tegen de bodem van de mond terwijl het puntje van de tong tegen de ondertanden ligt (20x)
  4. Hef het zachte gehemelte en de huig alsof u de klinker “aa” zegt (20x)
  5. Duw met uw wijsvinger de wangspier van uw tanden weg (elke kant 10x)
  6. Als u eet, wissel het kauwen dan af aan beide kanten, en til uw tong op naar het gehemelte als u slikt, zonder uw wangspieren aan te spannen.

 

Conclusie:

Redelijk effectief indien met regelmaat toegepast.

 

8. Stoppen met roken

Roken is slecht voor de gezondheid en kan leiden tot verschillende kwaaltjes, waaronder snurken. De rook is zeer irriterend voor de luchtwegen, waardoor er zwellingen en ontstekingen kunnen optreden. Dit heeft een negatieve invloed op de ademhaling en kan hierdoor tijdens de slaap leiden tot snurken.

Uit onderzoek blijkt dat de kans op snurken bij rokers met een factor 2,3 toeneemt in vergelijking met niet-rokers. Stoppen met roken is daarom voor rokers één van de beste remedies tegen snurken. Ook passief roken kan leiden tot snurkklachten.

 

Conclusie:

Zal bijdragen aan een vermindering van snurkklachten.

 

9. Vrijmaken van holtes

We lazen al over het feit dat neusproblemen kunnen leiden tot snurken. In plaats van het gebruik van anti snurkmiddelen die helpen de neus (verder) te openen, kunt u zelf ook een handje helpen door uw holtes vrij te maken. Dit kan een aanzienlijke verbetering van uw snurkgedrag teweegbrengen.

Een effectieve manier om uw holtes te openen, is door het nemen van een stoombadje met pepermunt- of eucalyptusolie. Deze oliën zijn zeer weldadig en zullen u helpen bij het oplossen van overtollig slijm en het openen van de luchtwegen.

Remedies tegen snurken: etherische oliën

Kijk daarnaast goed naar de oorzaak van uw verstopte neus. Is het slechts een tijdelijke verkoudheid of bent u misschien allergisch voor iets? Ook zaken als neuspoliepen of een afwijkend neustussenschot kunnen leiden tot snurken en zullen door een arts behandeld moeten worden.

 

Conclusie:

Kan bij lichte neusklachten leiden tot minder snurkgedrag.

 

10. Operatie tegen snurken

Mochten bovenstaande remedies tegen snurken bij u geen of niet voldoende effect hebben, dan is het raadzaam uw huisarts te raadplegen. Deze kan u eventueel doorverwijzen naar een KNO-arts voor een uitgebreider onderzoek.

Soms is de enige uitweg een operatie tegen snurken. Er bestaan verschillende operaties die uitgevoerd kunnen worden, zoals de uvulo-palato-pharyngo-plastiek (verwijdering van een groot deel van de huig en het zachte gehemelte) of een septoplastie (correctie van het neustussenschot).

U zult samen met uw arts bekijken wat voor uw klachten de beste optie is. In dit artikel kunt u meer lezen over de verschillende operaties die mogelijk zijn. Helaas leidt een operatie tegen snurken niet altijd  tot verbetering, of is de verbetering slechts tijdelijk.

 

Conclusie:

Ingrijpende oplossing die goede resultaten kan boeken.