De amandelen vormen, samen met ander lymfklierweefsel, onderdeel van ons immuunsysteem. Hiermee zijn ze de eerste verdedigingslinie van ons lichaam tegen binnendringende ziekteverwekkers. Wanneer de amandelen echter veel te verduren krijgen, kunnen ze ontstoken raken. Dit heeft vervelende gevolgen, waarvan snurken één van de bekendste is.

snurken ontstoken amandelen

Keelamandelen, tongamandel en neusamandel

De amandelen bevinden zich op verschillende plekken in het lichaam, met name in het gebied rond de mond, neus en keel. Niet geheel toevallig is het juist dit gebied dat zeer bepalend is voor ons snurkgedrag. Het meest bekend zijn de twee keelamandelen (tonsillen). Deze bevinden zich naast de huig en lopen geleidelijk over in de minder bekende tongamandel.

Een andere plek met lymfklierweefsel is het dak van de neuskeelholte, waar de neusamandel (ook wel adenoïd genoemd) zich bevindt. De meeste volwassenen hebben deze niet meer, maar met name bij kinderen jonger dan 8 jaar oud kan de neusamandel nog wel eens flinke afmetingen hebben.

 

 

Grote of ontstoken amandelen oorzaak van snurken

Ontstoken, opgezette of grote amandelen kunnen leiden tot vervelende problemen, zoals snurken. Andere veelvoorkomende klachten bij kinderen met een grote neusamandel zijn chronische verkoudheid en veel door de mond ademen. Ook grote of ontstoken keelamandelen belemmeren de ademhaling en werken zo snurken in de hand.

Het duidelijke verband tussen vergrote amandelen en snurken is niet verrassend. Het blokkeren van de luchtwegen door de zachte delen van de keel (waaronder ook de amandelen vallen) is namelijk de belangrijkste oorzaak van snurkgedrag. Iets dat bij wetenschappers inmiddels al geruime tijd bekend is.

Dit is dan ook de reden dat een anti snurkbeugel, ook wel bekend als een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), zo effectief is. Deze aanpasbare beugel zorgt ervoor dat de onderkaak gedurende de slaap naar voren blijft, waardoor de blokkade wordt voorkomen. Hier kunnen we lezen dat er al vele snurkers verlost zijn van hun snurkprobleem door het gebruik van een anti snurkbeugel. Ook KNO-artsen raden het gebruik van een MRA aan.

Snurken ontstoken amandelen

Amandelen verwijderen: niet meer snurken na operatie

Soms zijn de amandelen in de neus of keel zo groot dat zij naast snurken, ook slaapapneu veroorzaken. Het verwijderen ervan is in medisch opzicht dan sterk aan te bevelen. Gelukkig heeft dit geen invloed op het immuunsysteem en het bestrijden van infecties. Verreweg het grootste deel van het lymfklierweefsel blijft namelijk intact.

Bij kinderen onder de 10 jaar worden de keelamandelen in één beweging losgemaakt van het onderliggende weefsel. Dit wordt ook wel ‘knippen’ genoemd. Bij volwassenen en oudere kinderen zitten de amandelen meestal vaster, waardoor ze in meerdere stappen voorzichtig worden verwijderd. Dit proces staat ook wel bekend als ‘pellen’.

Hoewel de eerste dagen na de operatie nog sprake kan zijn van keelpijn en moeite met slikken, zal het snurken hierna in veel gevallen zijn verholpen.

Snurk jij nog steeds?

Probeer het effectiefste anti snurkmiddel dat er bestaat: een anti snurkbeugel! Al vele duizenden mensen zijn gestopt met snurken door het gebruik van bijvoorbeeld Mr. Anti Snurk. Baat het niet, dan schaadt het niet: Mr. Anti Snurk biedt zijn klanten namelijk een niet goed, geld terug garantie van 7 dagen!

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video