6 Effectieve Hulpmiddelen Tegen Snurken

Wist u dat grofweg 40% van de mannen en 25% van de vrouwen regelmatig snurkt? Vaak brengt dit veel overlast voor partners en huisgenoten met zich mee. Lees hieronder welke 6 hulpmiddelen tegen snurken effectief zijn tegen snurken.

Hulpmiddelen tegen snurken

6 effectieve hulpmiddelen tegen snurken:

1. CPAP-masker

Het CPAP-masker is de voorkeursbehandeling voor patiënten met slaapapneu. Dit is een slaapstoornis waarbij de luchtweg soms volledig wordt geblokkeerd, met ademstilstanden als gevolg. Het middel is echter ook een zeer effectief hulpmiddel tegen snurken. Het lost in bijna alle gevallen snurkklachten succesvol op.

Het CPAP-masker bestaat uit een luchtpomp die met een slang is verbonden aan het masker dat de snurker draagt. CPAP staat voor continuous positive airway pressure. Dit houdt in dat er constant lucht wordt aangevoerd bij de drager van het masker. Deze druk zorgt ervoor dat de bovenste luchtweg open blijft en snurken (en ademstilstanden) worden voorkomen.

Hulpmiddelen tegen snurken: CPAP-masker

Helaas kleven er nadelen aan het gebruik van het CPAP-masker:

  • Het is onprettig om te slapen met de machine, omdat de bewegingsvrijheid van de drager enorm wordt beperkt.
  • Er kunnen bijwerkingen optreden, zoals neusverkoudheid, bijholteontstekingen, maskerdrukplekken, tijdelijke spierpijn op de borst en winderigheid door het inslikken van lucht. Deze bijwerkingen nemen meestal wel weer af of kunnen verholpen worden.
  • Daarnaast zijn er hoge kosten verbonden aan de aanschaf van een CPAP-masker, zo’n €600 tot €1000 euro.

Door deze nadelen wordt een CPAP-masker vaak als laatste redmiddel gezien.

CONCLUSIE: zeer effectief, maar ingrijpend en duur. Laatste redmiddel.

2. Anti snurkbeugel (MRA)

Na het CPAP-masker is de anti snurkbeugel het effectiefste middel tegen snurken. Het pakt de meest voorkomende oorzaak van snurken aan, namelijk een naar achter vallende onderkaak die de keelholte blokkeert. Een anti snurkbeugel houdt de onderkaak lichtjes naar voren, waardoor de keelholte gedurende de nacht open blijft.

Hulpmiddelen tegen snurken: anti snurkbeugel

De wetenschappelijke benaming van de anti snurkbeugel is een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA). Het verplaatst (=repositie) immers de onderkaak (=mandibula).

Het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information heeft onderzoek gedaan naar de werking van een MRA. Zij kwamen tot de conclusie dat het één van de succesvolste hulpmiddelen tegen snurken is: maar liefst 90% van de snurkers heeft er baat bij. Ook KNO-artsen raden de anti snurkbeugel aan.

Let erop dat u kiest voor een aanpasbare anti snurkbeugel. Een anti snurkbeugel op maat zal zijn werk beter kunnen doen dan een standaard beugel, omdat deze precies aansluit op uw gebit. Helaas kosten anti snurkbeugels die door de tandarts worden aangemeten honderden euro’s of zelfs meer.

Gelukkig bestaat er ook de mogelijkheid om een anti snurkbeugel online bij één van de verschillende webshops te bestellen. Een goede keus is Mr. Anti Snurk. Hier kost een zelf aanpasbare beugel slechts €27,95 en heeft u een proefperiode van 7 dagenHonderden tevreden klanten zijn u al voorgegaan.

CONCLUSIE: zeer effectief en voordelig.

 

3. Neusspreider tegen snurken

Neusspreiders verwijden de neusgaten en houden ze permanent open gedurende de nacht. Ze zijn geschikt voor snurkers die kampen met een neusblokkade. Een neusblokkade kan ontstaan door een neusverkoudheid, neuspoliepen of een afwijkend neustussenschot.

Een neusspreider zorgt voor een verbeterde neusademhaling. Een bijkomend gevolg is dat er geen gedwongen mondademhaling meer plaatsvindt. Een gedwongen mondademhaling zorgt voor een negatieve druk op de keel. Deze druk is vaak de directe oorzaak van snurkklachten.

Daarnaast zorgt een neusspreider ervoor dat er extra zuurstof wordt aangevoerd. Hierdoor slaapt u dieper en rust u beter uit. Zo kan ook vermoeidheid door snurken worden bestreden.

Hulpmiddelen tegen snurken

Er bestaan verschillende soorten neusspreiders. De effectiefste neusspreiders bestaan uit twee buisjes die je in de neusgaten inbrengt, zoals op bovenstaande afbeelding te zien is.

CONCLUSIE: effectief voor neussnurkers.

4. Anti snurk wearable voor bovenarm

Er zijn mensen die veel meer of luider snurken als zij op hun rug slapen. Speciaal voor hen bestaan er hulpmiddelen tegen snurken die helpen om de zijligging te behouden. Een voorbeeld hiervan is de wearable voor de bovenarm gefabriceerd door het bedrijf Sleep.ai.

Hulpmiddelen tegen snurken: Sleep.ai

Bron: Sleep.ai

Deze band dient gebruikt te worden in combinatie met de mobiele app Do I Snore or Grind. Deze app detecteert snurkgeluiden (en tandenknarsen) en kan verbonden worden met de band.

Zodra de app snurkgeluiden detecteert, geeft de band een lichte trilling af die de snurker aanspoort om van slaaphouding te veranderen. Op die manier zou het snurken moeten stoppen. De prijs van de wearable is €99,95.

CONCLUSIE: redelijk effectief voor rugsnurkers, maar vrij prijzig.

5. Keelstrips tegen snurken

Keelstrips zijn ontwikkeld voor snurkers die kampen met lichte snurkklachten. We spreken van lichte snurkklachten als er sprake is van minimale vibraties van de keelweefsels. Voor zwaardere snurkers die kampen met een blokkade van de luchtweg door bijvoorbeeld ernstig verslapte spieren of overtollig weefsel, zullen keelstrips helaas weinig doen.

Hulpmiddelen tegen snurken: keelstrips

Keelstrips dienen vóór het slapengaan tegen het gehemelte geplakt te worden. Door de warmte smelten ze en komen de werkzame oliën en vitaminen vrij. Deze stoffen smeren en verzachten de keel en gaan trillingen van de weefsels tegen. Hierdoor zullen snurkklachten afnemen.

Het nadeel is dat je per nacht één keelstrip nodig hebt. Hierdoor lopen de kosten snel op.

CONCLUSIE: redelijk effectief voor lichte keelsnurkers.

 6. Tongstabilisator

Sommige snurkers hebben last van een extreem slappe tongspier. Hierdoor valt de tong tijdens de slaap naar achteren. Het gevolg hiervan is dat de keelholte geblokkeerd raakt en snurkklachten ontstaan.

Een tongstabilisator is een anti snurkmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor tongsnurkers. Het houdt de tong tijdens de slaap naar voren met behulp van zuigkracht. De snurker plaatst het puntje van de tong in het apparaatje en creëert een licht vacuüm. Hierdoor blijft de tong op zijn plek. Het houdt de keelholte vrij, waardoor het snurken stopt.

Hulpmiddelen tegen snurken: tongstabilisator

Het nadeel van een tongstabilisator is dat het heel erg wennen is om te slapen met het middel. Ook kunnen er bijwerkingen optreden, zoals een vervelend gevoel in de tong en overmatige speekselvloed. Dit gaat vaak binnen twee weken over.

Toch blijkt het voor veel snurkers te lastig te zijn om aan het middel te wennen. Veel snurkers stappen daarom over op één van de andere hulpmiddelen tegen snurken.

CONCLUSIE: effectief maar niet erg comfortabel.

Meer lezen? In dit artikel schreven we meer over 10 anti snurkmiddelen. Daarnaast kunt u hier extra tips tegen snurken lezen: