6 Effectieve Hulpmiddelen Tegen Snurken

Wist u dat grofweg 40% van de volwassen mannen en 25% van de volwassen vrouwen regelmatig snurkt? Vaak brengt dit veel overlast voor partners en huisgenoten met zich mee. Maar ook snurkers zelf kunnen last krijgen van hun snurkprobleem, omdat bij langdurige snurkklachten de kans groot is dat verschillende kwaaltjes de kop op steken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (chronische) vermoeidheid en mentale problemen, maar ook hart- en vaatziekten. Lees hieronder welke 6 hulpmiddelen tegen snurken een positief effect op uw snurkgedrag kunnen hebben.

Hulpmiddelen tegen snurken

6 effectieve hulpmiddelen tegen snurken:

1. CPAP-masker

De CPAP-masker is een zeer effectief hulpmiddel tegen snurken en neemt in bijna alle gevallen snurkklachten succesvol weg. Het middel wordt normaal gesproken ook ingezet bij patiënten die lijden aan slaapapneu, een slaapstoornis waarbij de luchtweg soms volledig wordt geblokkeerd. Hierdoor vinden er ademstilstanden plaats. Het CPAP-masker kan echter ook worden gebruikt bij ernstige snurkklachten.

Het CPAP-masker bestaat uit een luchtpomp die met een slang is verbonden met het masker dat de snurker draagt. CPAP staat voor continuous positive airway pressure. Dit houdt in dat er constant lucht wordt aangevoerd bij de drager van het masker. Deze druk zorgt ervoor dat de bovenste luchtweg open blijft en snurken (en ademstilstanden) worden voorkomen.

Hulpmiddelen tegen snurken: CPAP-masker

Helaas kleven er nadelen aan het gebruik van het CPAP-masker. Ten eerste is het vrij onprettig slapen met de machine, omdat de bewegingsvrijheid van de drager enorm wordt beperkt. Ten tweede kunnen er bijwerkingen optreden, zoals neusverkoudheid, bijholteontstekingen, maskerdrukplekken, tijdelijke spierpijn op de borst en winderigheid door het inslikken van lucht. Deze bijwerkingen nemen meestal wel weer af of kunnen verholpen worden. Daarnaast zijn er hoge kosten verbonden aan de aanschaf van een CPAP-masker, zo’n €600 tot €1000 euro. Door deze nadelen wordt een CPAP-masker vaak als laatste redmiddel gezien.

CONCLUSIE: zeer effectief, maar ingrijpend en duur. Laatste redmiddel.

2. Anti snurkbeugel (MRA)

De anti snurkbeugel heeft een revolutie op het gebied van hulpmiddelen tegen snurken veroorzaakt. Het is een mondstuk dat snurkklachten succesvol bij de oorsprong aanpakt. De meest voorkomende oorzaak van snurken is een naar achter vallende onderkaak die de keelholte blokkeert. Een anti snurkbeugel houdt de onderkaak lichtjes naar voren, waardoor de keelholte gedurende de nacht open blijft.

Hulpmiddelen tegen snurken: anti snurkbeugel

De wetenschappelijke benaming van de anti snurkbeugel is een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA): het verplaatst (=repositie) immers de onderkaak (=mandibula). Het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information heeft onderzoek gedaan naar de werking van een MRA. Zij kwamen tot de conclusie dat het één van de succesvolste hulpmiddelen tegen snurken is: maar liefst 90% van de snurkers heeft er baat bij. Ook KNO-artsen raden de anti snurkbeugel aan.

Helaas kosten anti snurkbeugels die door de tandarts, kaakchirurg of bij een kliniek zijn aangemeten honderden euro’s of zelfs meer. Gelukkig bestaat er ook de mogelijkheid om een anti snurkbeugel online bij één van de verschillende webshops te bestellen. Let er wel op dat u kiest voor een aanpasbare beugel die u zelf thuis op maat kunt maken, zoals Mr. Anti Snurk. Een anti snurkbeugel op maat zal zijn werk beter kunnen doen dan een standaard beugel, omdat deze precies aansluit op uw gebit. Honderden tevreden klanten zijn u al voorgegaan.

CONCLUSIE: zeer effectief en voordelig.

 

3. Neusspreider tegen snurken

Een anti snurk neusspreider bestaat uit twee buisjes of ringetjes die de snurker in de neus dient in te brengen om de neusgaten te verwijden en open te houden gedurende de nacht. Dit zorgt voor een betere neusademhaling, waardoor voorkomen wordt dat er door een gedwongen mondademhaling teveel druk op de keel komt te staan. Deze druk die ontstaat door een blokkade in de neusingang is bij zogenaamde ‘neussnurkers’ de directe oorzaak van snurkklachten.

Hulpmiddelen tegen snurken

Deze blokkade kan bijvoorbeeld ontstaan door een neusverkoudheid, neuspoliepen of een afwijkend neustussenschot. Een neusspreider voorkomt dit. Daarnaast zorgt de extra aangevoerde zuurstof ervoor dat het lichaam en de hersenen dieper slapen en beter uitrusten. Zo kan ook vermoeidheid door snurken worden bestreden.

CONCLUSIE: effectief voor neussnurkers.

4. Anti snurk wearable voor bovenarm

Er zijn mensen die veel meer of luider snurken als zij op hun rug slapen en op hun zij nagenoeg niet. Speciaal voor hen bestaan er hulpmiddelen tegen snurken die helpen om de zijligging te behouden. Een voorbeeld hiervan is de wearable voor de bovenarm gefabriceerd door het bedrijf Sleep.ai.

Hulpmiddelen tegen snurken: Sleep.ai

Bron: Sleep.ai

Deze band dient gebruikt te worden in combinatie met de mobiele app Do I Snore or Grind. Deze app detecteert snurkgeluiden (en tandenknarsen) en kan verbonden worden met de band. Zodra de app snurkgeluiden detecteert, geeft de band een lichte trilling af die de snurker aanspoort om van slaaphouding te veranderen. Op die manier zou het snurken moeten stoppen. De prijs van de wearable is €99,95.

CONCLUSIE: redelijk effectief voor rugsnurkers, maar vrij prijzig.

5. Keelstrips tegen snurken

Keelstrips zijn ontwikkeld voor snurkers die kampen met lichte snurkklachten. We spreken van lichte snurkklachten als er slechts sprake is van lichte vibraties van de keelweefsels. Voor zwaardere snurkers die kampen met een blokkade van de luchtweg door bijvoorbeeld ernstig verslapte spieren of overtollig weefsel, zullen keelstrips helaas weinig doen.

Hulpmiddelen tegen snurken: keelstrips

Keelstrips dienen vóór het slapengaan tegen het gehemelte geplakt te worden. Door de warmte smelten ze en komen de werkzame oliën, vitaminen en ingrediënten vrij. Deze stoffen smeren en verzachten de keel en gaan trillingen van de weefsels tegen. Hierdoor zullen snurkklachten afnemen. Het nadeel is dat je per nacht één keelstrip nodig hebt, en dat de kosten hiervoor flink op kunnen lopen.

CONCLUSIE: redelijk effectief voor lichte keelsnurkers.

 6. Tongstabilisator

Er zijn snurkers die last hebben van een naar achter vallende tong tijdens de slaap, veroorzaakt door een extreem slappe tongspier. Het gevolg hiervan is dat de keelholte geblokkeerd raakt en snurkklachten de kop op steken. Een tongstabilisator kan hierbij uitkomst bieden. Dit apparaatje houdt de tong tijdens de slaap naar voren, zodat de keelholte vrij blijft en snurken zal stoppen.

Een tongstabilisator werkt met behulp van zuigkracht. U dient het puntje van de tong in het apparaatje te plaatsen en een licht vacuüm te creëren door in de zuigballon te knijpen. Hierdoor blijft de tong op zijn plek. U kunt zelf de mate van zuigkracht bepalen naar wat u comfortabel vindt.

Hulpmiddelen tegen snurken: tongstabilisator

Het nadeel van een tongstabilisator is dat het erg wennen is om te slapen met het middel. Er kunnen bijwerkingen optreden, zoals een vervelend gevoel in de tong en overmatige speekselvloed, maar dit gaat vaak binnen twee weken over. Toch blijkt het voor sommige mensen te lastig te zijn om eraan te wennen. Daarnaast is het een vrij onaantrekkelijk middel om te dragen. Veel snurkers stappen daarom over op één van de andere hulpmiddelen tegen snurken.

CONCLUSIE: effectief maar niet erg comfortabel.

Meer lezen? In dit artikel schreven we meer over 10 anti snurkmiddelen. Daarnaast kunt u hier extra tips tegen snurken lezen: