Huismiddel tegen snurken: 15x snurkvrije nachten

Snurkt u, maar ziet u op tegen het gebruik van ingewikkelde anti snurkmiddelen en andere apparaatjes? Maakt u zich geen zorgen, want het kan zijn dat de mogelijke remedie voor uw snurkprobleem gewoon in uw keukenkastje staat. Er bestaan namelijk simpele huismiddeltjes tegen snurken die u kunnen helpen bij het aanpakken van uw snurkprobleem. Lees hieronder hoe u deze middelen kunt toepassen en kijk of u ook baat kunt hebben bij een huismiddel tegen snurken.

Huismiddel tegen snurken

1. Scherpe kruiden, ui en knoflook

Een verstopte neus is een bekende veroorzaker van snurkgedrag en kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkoudheid of allergische reactie. De meest voorkomende klachten die hiermee gepaard gaan, zijn zwelling van het neusslijmvlies en een overmatige slijmproductie. Het gevolg hiervan is dat ademhalen door de neus moeizaam verloopt en er automatisch overgeschakeld wordt op de mondademhaling. Dit zet een druk op de keel bij het inademen, waardoor snurkklachten ontstaan.

Scherpe kruiden, ui en knoflook kunnen snurkgedrag verminderen, omdat deze slijmoplossende eigenschappen bezitten en zo de luchtwegen vrijmaken. Dit zal de neusademhaling bevorderen, waardoor snurkklachten verdwijnen.

Uien als huismiddel tegen snurken

Hoe pas ik het toe? Voeg pittige kruiden, ui en knoflook toe aan uw maaltijden om te profiteren van de positieve eigenschappen ervan. U kunt ook kauwen op een stukje knoflook of ui voordat u naar bed gaat, maar dit is voor de meeste mensen waarschijnlijk te heftig. Nog een tip: leg een doormidden of in vieren gesneden ui op uw nachtkastje met de binnenkant naar u toe gericht. Dit is een eeuwenoud middel tegen verkoudheid en helpt u beter te ademen gedurende de nacht.

2. Stomen met etherische oliën

Een ander huismiddel tegen snurken is stomen met etherische oliën. Een etherische olie is een aromatische vloeistof die gewonnen wordt uit bijvoorbeeld de bladeren, vrucht of zaden van een plant of boom. Deze oliën kunnen gebruikt worden om verschillende kwaaltjes te bestrijden, zo ook snurken.

Eucalyptusolie is één van de meest effectieve etherische oliën om te gebruiken bij snurkklachten. Eucalyptus bevat slijmoplossende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Daarnaast is de olie zeer verfrissend en heeft een zuiverend effect. De olie wordt veel gebruikt bij luchtwegproblemen, zoals verkoudheid, infecties en bronchitis.

Ook pepermuntolie kan heilzaam zijn voor snurkers. Het heeft een positief effect op de longen en wordt daarom ook vaak door astmapatiënten gebruikt. Ook heeft het een weldadige werking op het spijsverteringsstelsel. Het kan daarnaast virussen verdrijven en is antibacterieel.

Etherische olie als huismiddel tegen snurken

Hoe pas ik het toe? Vul een bak of schaal met gekookt water en voeg daar 3-5 druppels olie aan toe. Plaats een handdoek over uw hoofd en leun voorover. Adem diep in en uit gedurende 4-6 minuten. Het mengsel van de stoom en olie zal zorgen dat uw holtes worden geopend en vrijgemaakt van overtollig slijm. Ook helpt het stomen bij het vochtig houden van de slijmvliezen, wat een positief effect heeft op snurken. U kunt hiervoor overigens ook een stoominhalator gebruiken.

3. Gorgelen met pepermunt

Gorgelen kan effectief zijn tegen snurken omdat het de keel vrijmaakt van overtollig slijm en ander materiaal. De aanwezigheid hiervan kan de oorzaak zijn van snurkklachten, omdat het de luchtweg vernauwt en hierdoor zorgt voor trillende weefsels tijdens de ademhaling. Daarnaast geeft het een heerlijk verfrissend gevoel.

Hoe pas ik het toe? Pak voordat u naar bed gaat een glas (lauw) water en voeg daar een druppel pepermuntolie aan toe. (Eén druppel pepermuntolie is vaak al genoeg; dit bevat net zoveel stoffen als 28 koppen pepermuntthee). Neem een slok en gorgel gedurende 15-30 seconden. Niet doorslikken! Ook mondwater met pepermuntsmaak kan gebruikt worden om mee te gorgelen.

 

4. Zout en baking soda

Een mengsel van zout en baking soda is een eeuwenoud huismiddel tegen snurken, met name omdat het zeer heilzaam is tegen een verstopte neus. Baking soda wordt ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd en heeft vele voordelen voor de gezondheid. Zo doodt het bacteriën en helpt het uw lichaam te ontzuren. Een mengsel van zout en baking soda kan u helpen slijm, stof en stuifmeeldeeltjes uit uw neusholte te verwijderen, waardoor u weer voluit kunt ademhalen en het snurken zal stoppen.

Zout en baking soda als huismiddel tegen snurken

Hoe pas ik het toe? Meng vóór het slapengaan een kop handwarm water met een halve theelepel zout en klein beetje baking soda. Gebruik een neti pot om uw neusgaten te spoelen of een spuitje om de vloeistof in uw neus te spuiten. Slijm en vuil zal hierdoor verwijderd worden. Indien nodig kunt u dit proces gedurende de dag vaker herhalen.

5. Honing

Honing heeft vele voordelen voor de gezondheid. Ten eerste versterkt honing het immuunsysteem. Het is een natuurlijk antibioticum en bestrijdt daarnaast virussen en schimmels. Omdat het ook erg heilzaam is bij luchtweginfecties, wordt het vaak gebruikt tegen keelpijn of bij hoesten. Ook kan honing net als bovenstaande middelen als huismiddel tegen snurken worden gebruikt. Het kan namelijk zwellingen in het keelgebied die snurkklachten veroorzaken tegengaan en het heeft daarnaast een helende werking. Hierdoor kan het bijvoorbeeld geïrriteerde membranen kalmeren. Ook kan het werken als smeermiddel voor de keel, waardoor lucht beter kan doorstromen en trillingen van de keelweefsels worden voorkomen.

Honing als huismiddel tegen snurken

Hoe gebruik ik het? Het best kunt u honing nuttigen vlak voordat u naar bed gaat. U kunt het bijvoorbeeld toevoegen aan een kop thee, een lepeltje pure honing eten of een theelepel honing mengen met een theelepel olijfolie en dit opeten.

6. Olijfolie

Ook olijfolie kan als huismiddel tegen snurken fungeren omdat het zeer geschikt is als smeermiddel voor de keel. Met name snurkers die kampen met een vernauwing  van de luchtweg in de keelholte kunnen baat hebben bij het gebruik van olijfolie. Het smeert niet alleen de keel, maar het verzacht daarnaast ook het keelweefsel. Ook houdt het de weefsels vochtig. Als laatste heeft olijfolie ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor de kans op zwellingen in de luchtweg afneemt. Kortom, door het gebruik van olijfolie zal de luchtstroom in de keel verbeteren en de kans op trillingen van de weefsels afnemen.

Olijfolie als huismiddel tegen snurken

Hoe gebruik ik het? Drink vóór het slapengaan een paar kleine slokjes olijfolie (eventueel gemengd met honing). Eet of drink hierna niets meer!

7. Geklaarde boter

Geklaarde boter is boter waar bepaalde bestanddelen (zoals eiwitten, melkdelen en zouten) uit zijn verwijderd om de boter beter te kunnen verhitten. De boter die overblijft wordt geklaarde boter genoemd. Deze boter is gezonder dan normale boter. Zo bevat het cholesterolverlagende eigenschappen en is het weldadig voor de darmen en huid. Ook is hij langer houdbaar en makkelijker verwerkbaar dan normale boter. Geklaarde boter is tevens geschikt voor mensen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie.

Daarnaast bevat de boter geneeskrachtige eigenschappen die onder andere kunnen helpen bij het openen van een verstopte neusholte. Hierdoor kan het worden gebruikt als huismiddel tegen snurken, met name door neussnurkers. Door het openen van de neusgaten zal de neusademhaling verbeteren en zullen snurkklachten verminderen.

Huismiddel tegen snurken: geklaarde boter

Hoe pas ik het toe? Warm een beetje geklaarde boter op in de magnetron en vul een druppelbuisje met de vloeistof. Breng een paar druppeltjes in ieder neusgat in. Doe dit elke avond en ochtend en na een paar weken zult u het verschil merken.

8. Anti snurk plant

Een plant als huismiddel tegen snurken? Ja! Er bestaat een plant waarvan wordt gezegd dat hij snurkklachten kan doen verdwijnen. Het gaat om de zogenaamde Ananas Bromelia, kortweg ook wel de ananasplant genoemd. Deze plant geeft ’s nachts zuurstof af in plaats van overdag. Als u deze plant op uw nachtkastje zet, zult u dus meer zuurstof binnenkrijgen terwijl u slaapt. Daarnaast verspreidt de plant het enzym bromelaïne en een heerlijke luchtwegverwijdende geur. De combinatie van deze eigenschappen zou ervoor zorgen dat snurkklachten afnemen.

Anti snurk plant als huismiddel tegen snurken

Hoe pak ik het aan? Maak een ritje naar het tuincentrum en schaf de anti snurk plant aan (de kosten zullen zo rond de €12,50 liggen). Zorg voor een licht, warm plekje in uw slaapkamer, liefst uit de volle zon. Geef de plant ongeveer één keer per week water, ook in de rozet. U kunt eventueel wat plantenvoeding geven, maar dit is in principe niet nodig.

9. Brandnetel

Zoals we al eerder zeiden kan een allergische reactie vervelende klachten veroorzaken, zoals een verstopte neus en opgezwollen neusslijmvlies. Hierdoor verloopt de ademhaling lastig en kunt u ’s nachts gaan snurken.

Als uw snurkgedrag wordt veroorzaakt door een allergische reactie, kan brandnetel een effectief huismiddel tegen snurken zijn. Brandnetel wordt ook wel een natuurlijk antihistamine genoemd, omdat het de ontstekingseffecten van allergenen kan bestrijden.

Brandnetel als huismiddel tegen snurken

Probeer daarnaast de kans op een allergische reactie zoveel mogelijk te verkleinen. Met name een huisstofmijtallergie is een risicofactor voor snurken, omdat in beddengoed veel huisstofmijt aanwezig is. Schaf daarom anti allergeen beddengoed aan en houd uw slaapkamer zoveel mogelijk stofvrij.

Hoe pas ik het toe? Drink elke avond voordat u naar bed gaat een kop brandnetelthee (en eventueel meer gedurende de dag). U kunt kant-en-klare brandnetelthee kopen of een theelepel gedroogde brandnetelblaadjes aan een mok met gekookt water toevoegen. Laat een aantal minuten trekken en drink hierna op, eventueel met honing.

 

10. Hydratateren

Soms kunnen snurkklachten ontstaan door uitdroging. Als u te weinig vocht binnenkrijgt, kunnen ook de membranen in de neus, zachte gehemelte en keel uitdrogen. Hierdoor worden ze plakkerig en dit vergroot de kans op snurken. Zeker als de keelweefsels slap zijn en hierdoor al vibreren, is de kans groot dat ze aan elkaar blijven plakken. Door het gehydrateerd houden van uw membranen, zal de kans op snurken afnemen.

Daarnaast beweren sommige wetenschappers dat snurkers gedurende de dag vaker naar cafeïne en snacks grijpen voor extra energie, omdat ze moe wakker worden. Ook hierdoor kan de kans op snurken toenemen. Door gehydrateerd te blijven wordt de behoefte om te snacken in bedwang gehouden en verbetert het metabolisme. Dus, als uw overgewicht ook een reden is voor uw snurkgedrag, kan genoeg water drinken helpen om snurken te stoppen.

Hydratatie als huismiddel tegen snurken

Hoe pas ik het toe? Probeer in plaats van te grijpen naar een snack een glas water te drinken. Dit kan uw hongergevoel laten verdwijnen. U kunt ook een app gebruiken om uw vochtinname bij te houden, zoals de app Water Drink Reminder.

11. Luchtbevochtiger

We bespraken net het belang van hydratatie van binnenuit, maar het is ook belangrijk om te voorkomen dat de lucht in uw slaapkamer te droog is. Ook dit kan namelijk uw membranen irriteren en snurkklachten uitlokken.

Hoe kom ik hier achter? U kunt de luchtvochtigheid van uw slaapkamer meten met een hygrometer. Een luchtvochtigheidsgraad van tussen de 60% en 80% is ideaal. Mocht de lucht te droog zijn, dan kan een luchtbevochtiger uitkomst bieden.

12. Verander uw slaappositie

Slapen op de rug kan snurken veroorzaken. Door de zwaartekracht zakken in deze positie de onderkaak en andere weefsels eerder naar achteren, waardoor ze de keelholte kunnen blokkeren. Veel mensen snurken daarom in zijligging helemaal niet of een stuk minder. Als u snurkt, is het de moeite waard om uit te proberen of dit ook voor u geldt.

Slaaphouding veranderen als huismiddel tegen snurken

Bron: Likemag.com

Hoe doe ik dit? Een simpel en ouderwets huismiddel tegen snurken in rugligging is de ‘tennisbal-techniek’. Hierbij knoopt u een tennisbal aan de achterkant van uw pyjama (ofwel op uw rug) voordat u gaat slapen. De tennisbal voorkomt dat u tijdens de slaap op uw rug draait. Omdat de techniek soms als vrij oncomfortabel wordt ervaren, kunt u ook andere manieren proberen om op uw zij te blijven liggen, door bijvoorbeeld een simpele kussenblokkade te creëren.

13. Vermijd snurk uitlokkers

Er zijn bepaalde middelen die snurkgedrag kunnen uitlokken. Mocht u hier gevoelig voor zijn, dan is het slim om deze middelen zoveel mogelijk te vermijden. Mogelijke snurk uitlokkers kunnen zijn:

  • Alcohol heeft een verdovende en spierverslappende werking. Door een verslapping van de keel- en mondspieren wordt de kans op snurken na het consumeren van alcohol aanzienlijk vergroot. Probeer daarom ten minste 4 uur voordat u naar bed gaat geen alcohol meer te drinken, en houd het bij maximaal 2 glaasjes per dag.
  • Grote, vette maaltijden. Een volle maag drukt in liggende houding tegen het middenrif, wat de ademhaling beïnvloedt en hierdoor snurkklachten kan uitlokken. Het eten van veel vet zorgt er daarnaast voor dat er meer maagzuur wordt aangemaakt en de maag bovendien langzamer werkt. Hierdoor wordt de kans op zure oprispingen vergroot. Deze oprispingen kunnen irritaties aan de keelwand veroorzaken, wat de luchtweg nauwer maakt en kan leiden tot snurken.

Huismiddel tegen snurken: voorkom zware en vette maaltijden

  • Zuivel bevordert de slijmproductie en zorgt daarnaast voor dikker slijm. Ook laten zuivelproducten een laagje achter in de mond en keel, wat trillingen van de keelweefsels stimuleert. Probeer daarom zeker een paar uur voordat u gaat slapen geen zuivel te eten of drinken.
  • Roken is zeer irriterend voor de luchtwegen, en het is dan ook niet verbazingwekkend dat het naast vele gezondheidsproblemen ook snurkgedrag kan veroorzaken. Volgen een grootschalig onderzoek neemt de kans op snurken bij rokers toe met een factor 2,3 ten opzichte van niet-rokers.

14. Vitamine C

Voeding met veel vitamine C kan helpen uw immuunsysteem sterker te maken, waardoor de kans op verstoppingen van uw holtes afneemt. Dit verkleint de kans op snurkgedrag aanzienlijk. Voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten zijn onder andere ananas, aardbeien, papaja, broccoli, kiwi, spruitjes en rode paprika. Probeer deze en andere vitamine C rijke voedingsmiddelen aan uw eetpatroon toe te voegen.

Huismiddel tegen snurken aardbeien

15. Afvallen

Dit is misschien niet een typisch huismiddel tegen snurken, maar kan wel zeer effectief zijn. Veel mensen weten niet dat overgewicht één van de belangrijkste oorzaken van snurkgedrag is. De oorzaak hiervan is dat opgehoopt vet rondom de nek en keel zorgt voor een verdikking van de keelwanden, met als gevolg dat de luchtweg vernauwt. Lokt snurkklachten uit. Zorg er daarom voor dat u de strijd met uw overtollige kilo’s aangaat!

Afvallen als huismiddel tegen snurken

Helpt een huismiddel tegen snurken niet?

Het duurt vaak even voordat het effect van bovenstaande huismiddelen tegen snurken merkbaar is. Heeft u het idee dat een huismiddel tegen snurken voor u niet de beste oplossing is? Dan zou u een alternatieve oplossing kunnen uitproberen. In dit artikel behandelen we 10 effectieve anti snurkmiddelen die u kunnen helpen tegen snurken.

Een voorbeeld van een zeer effectief middel tegen snurken, is:

Mandibulair Repositie Apparaat

KNO-artsen raden bij snurkklachten een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) aan. Een MRA wordt ook wel een anti snurkbeugel genoemd. Dit is een mondprothese die snurkgedrag bij de bron aanpakt. Het effect hiervan is wetenschappelijk aangetoond door het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksinstituut National Center for Biotechnology Information. Uit hun onderzoek is gebleken dat een anti snurkbeugel voor 90% van de snurkers een effectief middel tegen snurken is.

Anti snurkbeugel

Wat doet een MRA precies?

Een MRA houdt de onderkaak tijdens de slaap lichtjes naar voren, zodat wordt voorkomen dat de onderkaak en andere weefsels de keelholte blokkeren. Doordat de keelholte vrij blijft, vinden er geen snurkklachten plaats.

Het effectiefst is een anti snurkbeugel op maat. Deze kunt u door de tandarts of een gespecialiseerde kliniek laten aanmeten, maar de kosten hiervoor kunnen oplopen tot wel €700.

Een goed alternatief is het aanschaffen van een anti snurkbeugel die u zelf op maat kunt maken. Deze beugels werken vaak even goed als een dure beugel, maar de kosten zijn aanzienlijk lager. Er zijn al beugels verkrijgbaar voor minder dan €30.

Een anti snurkbeugel met vele positieve klantervaringen is Mr. Anti Snurk. Deze beugel is verkrijgbaar voor slechts €27,95 (gratis verzendkosten).

U kunt Mr. Anti Snurk via de officiële website bestellen.