Vermijd of filter blauw licht in de avond om beter te slapen

Filter blauw licht avond

Om ‘s nachts goed te kunnen slapen, is het belangrijk dat je lichaam voldoende melatonine aanmaakt. Dit stofje wordt ook wel het slaaphormoon genoemd, omdat het je slaperig maakt en ervoor zorgt dat je goed doorslaapt. Melatonine wordt geproduceerd in de pijnappelklier, een klier in de hersenen.

De aanmaak van het hormoon wordt beïnvloed door de blootstelling aan licht. Hieronder valt zowel zonlicht als kunstmatig licht. Hoe donkerder je leefomgeving, hoe meer melatonine er wordt aangemaakt. Blauw licht dat wordt gebruikt in schermen van je televisie, laptop, tablet of telefoon kan ervoor zorgen dat je lichaam minder melatonine produceert.

Kamp je met slaapproblemen? Dan kun je het gebruik van schermen in de avond daarom het beste vermijden. Je lichaam komt zo beter in de slaapstand, wat je nachtrust zal bevorderen.

Moet je onverhoopt toch nog een paar e-mails beantwoorden of iets opzoeken? Filter blauw licht dan op één van de volgende manieren:

  • Zet het apparaat dat je gebruikt in de nachtmodus. Hierbij wordt het blauwe licht vervangen door een warm, rood licht. Als de optie niet standaard op je apparaat zit, kun je hier vaak ook een speciale app voor downloaden.
  • Gebruik een bril die blauw licht filtert.

Gerelateerde tips:

  • Dim de lichten in je huis ongeveer twee uur voordat je gaat slapen.
  • Slik melatoninetabletjes. Overleg altijd met je huisarts als je overweegt melatonine te gaan gebruiken.

 


Wist je dat…?