Douchen voor het slapen: dé tip voor een betere slaap

Douchen voor het slapen

Slaap jij vaak slecht? Overweeg dan om je douchebeurt in de ochtend voortaan naar de avond te verplaatsen. Volgens experts kan douchen voor het slapen je namelijk een betere nachtrust bezorgen. Lees hieronder waarom.

Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek door het NCBI heeft aangetoond dat het nemen van een douche of bad in de avond kan helpen bij het inslapen en doorslapen. Proefpersonen, met name ouderen, vielen sneller in slaap en ervaarden een betere slaapkwaliteit.

Daarnaast was er bij zowel ouderen als jongeren sprake van minder lichaamsbewegingen tijdens de eerste uren van de slaap. Dit is ook de reden waarom een warme douche of bad in de avond vaak wordt aangeraden tegen restless legs.

Waarom?

Waarom is een douche of bad nu zo goed voor je nachtrust? Experts zeggen dat het helpt om je beter te ontspannen. Je kunt letterlijk de dag van je afspoelen. De warmte helpt bovendien om de spanning uit je spieren te halen.

Daarnaast zorgt een warme douche of bad ervoor dat je lichaam daarna in de slaapstand komt. In tegenstelling tot wat je zou denken, helpt het warme water om je lichaam daarna beter te laten afkoelen. En dat is precies wat je nodig hebt om snel in slaap te kunnen vallen.

Dit komt doordat je lichaamstemperatuur een grote rol speelt bij het regelen van je interne klok. Normaal gesproken is je lichaamstemperatuur ‘s ochtends het laagst en stijgt deze langzaam gedurende de dag. Tijdens de avond daalt je temperatuur weer. Dit is voor je hersenen een signaal dat het bedtijd is. Je wordt daarom moe.

Wanneer een douche of bad?

Om te profiteren van de voordelen van een douche of bad is timing erg belangrijk. Dokter Dianne Augelli van het Center for Sleep Medicine zegt hierover tegen TIME Health: “Je wilt niet dat je lichaam te warm is vlak voordat je gaat slapen. Een lichaam dat afkoelt, geeft het signaal af dat het tijd is om te gaan slapen.”

Het beste tijdstip voor een douche of bad is daarom 90 minuten voordat je naar bed gaat. Dit geeft je lichaam de tijd om af te koelen en zich klaar te maken voor de nacht.

 


Wist je dat…?