Cafeïne en slapen: wat is het effect?

Cafeïne slapen effect

Waarschijnlijk weet iedereen wel dat cafeïne en slapen niet goed samengaan. Je kunt cafeïne daarom het best vermijden vlak voordat je naar bed gaat. Maar waarom is dit precies? En geldt dit voor iedereen? Lees hieronder meer over het effect van cafeïne op je lichaam en geest.

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffiebonen, theebladeren en cacaobonen. De stof kan ook kunstmatig worden geproduceerd. Voorbeelden van etenswaren waar cafeïne in voorkomt, zijn koffie, thee, energiedrankjes, cola, ijsthee, chocolade en chocolademelk.

Cafeïne heeft een stimulerende werking: het verbetert de concentratie en prestatie en verdrijft vermoeidheid. Het drinken van ongeveer 1 à 2 kopjes koffie heeft al effect. Je zenuwstelsel, hartslag en ademhaling worden gestimuleerd en je lichaam gaat het hormoon adrenaline aanmaken. Dit hormoon staat erom bekend dat het energie aan je lichaam geeft. Je wordt dus alerter.

Cafeïne bereikt een half uur tot een uur na inname het hoogste niveau in je bloed. Het duurt ongeveer drie tot vijf uur voordat je lichaam de helft van de cafeïne heeft afgebroken. De overige cafeïne kan lange tijd in je lichaam achterblijven.

De inname van te veel cafeïne kan nadelige effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. Wat precies te veel is, verschilt sterk per persoon. Het effect van koffie is voor de een dus ook veel heftiger dan voor de ander. Daarnaast bouw je door het veelvuldig consumeren van cafeïne een tolerantie op.

Cafeïne en slapen: wetenschappelijk onderzoek

Als je last hebt van slaapproblemen, kun je de consumptie van cafeïne beter vermijden. Maar zelfs als je denkt dat je wel goed slaapt, blijkt cafeïne een negatief effect te hebben. Dit blijkt uit een onderzoek van Christopher Drake, professor aan de Wayne State University in Detroit, en zijn team.

In dit onderzoek moesten proefpersonen drie van de vier dagen driemaal daags een pil innemen, namelijk vlak voor het slapengaan en drie en zes uur daarvoor. Eén pil bevatte cafeïne, de andere twee pillen waren placebo’s. Op één van de vier dagen kregen ze drie placebopillen. Vervolgens werd hun slaapritme gemonitord en hielden de proefpersonen een slaapdagboek bij.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de proefpersonen na de inname van een cafeïne-pil gemiddeld een uur korter sliepen, zelfs als de pil 6 uur voor het slapengaan was ingenomen. Interessant is dat de proefpersonen die in hun slaapdagboek hadden geschreven dat ze lekker hadden geslapen, toch een uur minder geslapen bleken te hebben.

 


Wist je dat…?