Anti snurkbeugel aanmeten bij de tandarts of een kliniek

Eén van de populairste en effectiefste oplossingen tegen snurken is de anti snurkbeugel. Er zijn verschillende manieren waarop u een anti snurkbeugel kunt aanschaffen. Zo zijn er online snurkbeugels verkrijgbaar voor minder dan € 30. Het is echter ook mogelijk een anti snurkbeugel te laten aanmeten bij de tandarts of een kliniek. Hieronder beschrijven we hoe dit in zijn werk gaat, hoeveel deze beugels kosten en of u recht heeft op een vergoeding.

Disclaimer: onderstaande informatie is slechts een richtlijn, de procedure kan per instelling en cliënt verschillen.

Anti snurkbeugel tandarts

Wat is een anti snurkbeugel?

Een anti snurkbeugel is een zeer effectief anti snurkmiddel dat ook door KNO-artsen als voorkeursbehandeling tegen snurken wordt aangeraden.

Het bestrijdt de meest voorkomende oorzaak van snurken, namelijk een blokkade van de luchtweg in de keelholte. Deze blokkade ontstaat doordat de spieren tijdens de slaap ontspannen en hierdoor de onderkaak, tong en het zachte gehemelte naar achteren zakken. Dit zorgt voor een belemmerde ademhaling tijdens de slaap. Het gevolg hiervan is dat de wanden van de keelholte en omliggende weefsels naar elkaar toegetrokken worden en gaan trillen. Deze trillingen veroorzaken het snurkgeluid.

Een anti snurkbeugel voorkomt dit. De beugel zorgt ervoor dat de onderkaak lichtjes naar voren gedwongen wordt, zodat de voortanden van zowel het boven- als ondergebit recht boven elkaar staan. Hierdoor blijft de luchtweg tijdens de slaap geheel vrij en vindt er een normale ademhaling plaats zonder snurken.

Werking anti snurkbeugel

Werking van de anti snurkbeugel

Het Amerikaanse onderzoeksinstituut National Center for Biotechnology Information heeft de werking van de anti snurkbeugel onderzocht. Uit de resultaten blijkt dat 90% van de snurkers gebaat is bij het gebruik van dit middel. In de wetenschap wordt een anti snurkbeugel ook wel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd.

 

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 90% van de snurkers baat heeft bij het gebruik van een anti snurkbeugel.

 

Anti snurkbeugel aanmeten bij de tandarts of een kliniek

Hoe gaat het aanmeten precies zijn zijn werk?

1. Onderzoek

Voor het aanmeten van een anti snurkbeugel zult u eerst worden onderzocht door een KNO-arts of longarts. Dit onderzoek zal plaatsvinden in het ziekenhuis en/of in een slaapcentrum. De arts zal de aard van uw klachten bepalen en beoordelen of u baat zult hebben bij het gebruik van een anti snurkbeugel.

2. Afspraak bij tandarts of kliniek

Vervolgens maakt u een afspraak bij de tandarts of kliniek of wordt u direct doorverwezen. Tijdens de intake krijgt u meer uitleg over de anti snurkbeugel en zal de tandarts tevens onderzoeken of uw gebit geschikt is voor het aanmeten van een anti snurkbeugel. Als u bijvoorbeeld beschikt over gebitsprotheses of kampt met gebitsproblemen is het niet altijd mogelijk om een snurkbeugel te dragen.

Tijdens de intake zullen er ook meteen kaakfoto’s en afdrukken van uw gebit worden gemaakt en de juiste stand van de beugel worden bepaald.

Anti snurkbeugel tandarts

3. Vervolgafspraken

Tijdens de volgende afspraak, meestal zo’n drie weken later, zal de anti snurkbeugel worden gepast. Ook zal de tandarts u instructies geven over het gebruik en onderhoud van de beugel. Na ongeveer een maand zal er nog een controle afspraak plaatsvinden. Hierbij worden eventuele aanpassingen gedaan. Daarna volstaat (meestal) een jaarlijkse controle.

4. Wennen

Het wennen aan de anti snurkbeugel duurt meestal maximaal twee weken. In het begin kunt u last krijgen van gespannen kaakspieren in de ochtend en een moe gevoel in de kaken. Ook kunnen tanden, kiezen en het tandvlees enige tijd gevoelig zijn. Daarnaast hebben sommige mensen last van een verhoogde speekselvloed. Deze ongemakken nemen na verloop van tijd geleidelijk af.

 

Slaapapneu

Een anti snurkbeugel kan soms ook worden gebruikt als er sprake is van slaapapneu. Bij slaapapneu vinden er tijdens de slaap ademstilstanden plaats doordat de luchtweg op bepaalde momenten geheel afgesloten wordt. Bij ernstige slaapapneu wordt vaak de voorkeur gegeven aan het gebruik van een CPAP-apparaat, maar bij lichte klachten wordt soms een anti snurkbeugel ingezet. Raadpleeg altijd een arts als u vermoed dat u kampt met slaapapneu!

CPAP-apparaat tegen snurken

CPAP-apparaat

Wat kost een anti snurkbeugel bij de tandarts of een kliniek?

De kosten van een anti snurkbeugel variëren van ongeveer € 275 tot € 945, afhankelijk van het type beugel.

De meeste tandartsen werken met een standaard anti snurkbeugel, wat inhoudt dat zij de wettelijk vastgestelde tarieven hanteren. Het gaat hierbij om de volgende kosten:

  • Voor 2019: € 286,56

LET OP: Dit is exclusief de kosten van de consulten en kaakfoto’s. Soms worden er ook extra techniekkosten berekend. Meestal zit er één standaard nacontrole bij inbegrepen, alle extra controles kosten € 28,66).

Als u alle kosten bij elkaar optelt komt u meestal uit op zo’n € 400 – € 450.

Er zijn daarnaast ook tandartsen en klinieken die werken met andere beugels en hierdoor afwijkende tarieven hanteren. We zetten hieronder een aantal van deze tandartsen en klinieken op een rij:

Naam praktijk of snurkbeugelPlaatsKosten anti snurkbeugelInclusiefExclusief
SnörEx® snurkbeugelWeert, Rotterdam, Breukelen, Deurne (België)€ 945Eerste consultNiet gespecificeerd
Silent CentrumZoetermeer€ 737,60 tot € 932,60Eerste consult, kaakfoto’s, apparaat- en techniekkosten, 1 nacontrole
Mondzorgcentrum BeekBeek Ubbergen€ 380 tot € 916,24Alles
SomnoDent® snurkbeugelVerspreid over heel Nederland€ 289 tot € 639MateriaalkostenTandartskosten
Snurkkliniek AmsterdamAmsterdamVanaf € 599Alles
Tandartspraktijk Vroegh & YoeTilburgVanaf € 499Niet gespecificeerdNiet gespecificeerd
Zlaap snurkbeugelBij u thuis€ 299 tot € 499Alles
Marina ClinicVolendam€ 395Niet gespecificeerdNiet gespecificeerd
Tandtechnisch LaboratoriumEssen (België), maar afdrukset en beugel worden thuisgestuurd€ 395Verzendkosten
Mediaan ClinicHeerhugowaard€ 320Niet gespecificeerdNiet gespecificeerd

Bovenstaande prijzen zijn onder voorbehoud: vraag altijd van tevoren bij de betreffende tandarts of kliniek na wat de exacte kosten zullen zijn (inclusief consulten, techniekkosten en controles).

 

Wordt een anti snurkbeugel vergoed voor mijn zorgverzekeraar?

Een anti snurkbeugel wordt normaal gesproken niet vergoed door de zorgverzekeraar. Er zijn een aantal uitzonderingen:

  • Als uit onderzoek bij de KNO- of longarts blijkt dat u kampt met slaapapneu, krijgt u de snurkbeugel in principe vergoed. Er moet dan sprake zijn van een AHI-score van 5 of hoger en klachten overdag. Houd wel rekening met het verplichte eigen risico van € 385 bij vergoedingen uit de basisverzekering.
  • Als u een aanvullende tandartsverzekering heeft, kan het zijn dat de kosten van het vooronderzoek (gedeeltelijk) vergoed worden als uiteindelijk blijkt dat u alleen snurkt, maar geen slaapapneu heeft.

 

Een anti snurkbeugel wordt alleen vergoed door uw zorgverzekeraar als blijkt dat een slaapapneu AHI-score van 5 of hoger heeft. Houd hierbij wel rekening met het verplichte eigen risico van € 385.

 

Anti snurkbeugel bij tandarts vergoed

Controleer vóór het aanmeten van de anti snurkbeugel altijd eerst de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Deze kunt u vinden in de polis en op de website van uw zorgverzekeraar bij het onderdeel hulpmiddelen en/of mondzorg. Vraag daarnaast van tevoren om toestemming van uw verzekeraar voor het aanmeten van de snurkbeugel.

Anti snurkbeugel online bestellen

Een anti snurkbeugel laten aanmeten bij de tandarts is een prijzige aangelegenheid, zeker als u geen recht heeft op vergoeding vanuit uw zorgverzekering. Voor veel mensen kan dit een reden zijn om op zoek te gaan naar een ander anti snurkmiddel.

Het kan echter zeer de moeite waard zijn om een anti snurkbeugel online te bestellen. Er zijn al zelf aanpasbare anti snurkbeugels verkrijgbaar voor minder dan € 30.

De werking van deze beugels is in de basis hetzelfde als die van professioneel op maat gemaakte beugel. Het kan daarom lonen om eerst een goedkopere anti snurkbeugel te kopen om te kijken of dit enig effect heeft op uw snurkklachten. U kunt dan later altijd nog overstappen op een duurder model.

Een voorbeeld van een voordelige, zelf aanpasbare anti snurkbeugel van goede kwaliteit is Mr. Anti Snurk. Deze beugel kost slechts € 27,95 en kunt u gedurende 7 dagen uittesten. Mocht de beugel u niet bevallen, kunt u gebruik maken van de niet goed, geld terug garantie. Maar de vele positieve reviews over deze snurkbeugel zijn zeer veelbelovend.