Wat is een anti snurk bitje en helpt het tegen snurken?

Anti snurk bitje: wat is het precies en is het een effectief middel tegen snurken? Lees het allemaal in dit artikel.

Anti snurk bitje tegen snurken

Hoe ontstaat snurken?

Snurken ontstaat wanneer een gedeelte van de luchtweg, om precies te zijn in het gebied tussen de neusingang en de stembanden (zie afb., nr. 4), belemmerd raakt. In de meeste gevallen gaat het om een vernauwing rondom de overgang van de neus- naar keelholte of net achter de tong.

Het gevolg van deze belemmering is een bemoeilijkte luchtdoorgang, die zorgt voor een onderdruk in de keel. Hierdoor worden het zachte gehemelte met de huig, de tong en de keelwanden naar elkaar toegezogen, waardoor ze gaan vibreren. Dit veroorzaakt het snurkgeluid.

Anti snurk bitje - luchtweg

Bron: Kno.nl

De meest voorkomende oorzaak van een vernauwing in de luchtweg is verslapte spieren in het mond- en keelgebied. Door verslapping gaan deze spieren hangen en en is de kans op een blokkade zeer groot. Verder kunnen snurkklachten worden aangewakkerd door zaken als roken, alcoholgebruik, overgewicht en slapen op de rug.

 

Wat is een anti snurk bitje?

Een anti snurk bitje is een middel dat ook bekend staat als anti snurkbeugel of Mandibulair Repositie Apparaat (MRA).

Het is een mondprothese die de snurker ’s nachts draagt en ervoor zorgt dat de onderkaak iets naar voren wordt gedwongen. Dit voorkomt het naar achteren zakken van zowel de onderkaak als de tong en het zachte gehemelte gedurende de nacht. Het gevolg hiervan is dat de keelholte open blijft, en snurken wordt voorkomen.

Werking anti snurk bitje

Helpt een bitje tegen snurken?

Het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information (NCBI) heeft de werking van een anti snurk bitje wetenschappelijk onderzocht. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 134 proefpersonen, van wie 96% vaak of altijd luid snurkte. Tijdens het gebruik van een anti snurk bitje was dit slechts 2%.

Het vervolgonderzoek dat 350 dagen later plaatsvond wees uit dat 86% van de proefpersonen nog steeds elke nacht het bitje gebruikte.

 

Het NCBI heeft daarom geconcludeerd dat een anti snurk bitje een zeer effectieve behandeling tegen snurken is, en positieve resultaten geeft bij ruim 90% van alle snurkers.

 

Wanneer kan ik een anti snurk bitje niet gebruiken?

In principe kan iedereen een anti snurk bitje gebruiken, mits u in het bezit bent van gezonde eigen tanden en kiezen. Het bitje is niet geschikt als men kampt met:

  • Het slaapapneusyndroom. Raadpleeg altijd een arts voor een geschikte behandelmethode.
  • Gebitsprotheses, loszittende tanden, kaakproblemen en tandenknarsen.

Anti snurk bitje

Waar te koop?

Er zijn verschillende manieren om een anti snurk bitje aan te schaffen. Zo bestaat er de mogelijkheid om dit bij een gespecialiseerde kliniek te laten doen. Helaas brengt die wel kosten met zich mee: vaak moet u zo rond de €700 neertellen.

De andere optie is om een bitje bij een online aanbieder te bestellen. Let er in dit geval wel op dat het bitje aanpasbaar is aan uw gebit. Een bitje dat perfect aansluit zult u niet uitduwen en kan zijn werk beter doen.

Het op maat maken kunt u in veel gevallen thuis doen met de zogenaamde ‘kook-en-bijt’ technologie. Hierbij verhit u de beugel eerst in heet water, waardoor het materiaal zacht wordt en u hem gemakkelijk kunt vormen naar uw gebit. Hierna laat u de beugel hard worden in koud water.

Een voorbeeld van een goedkope online aanbieder met vele positieve ervaringen is Mr. Anti Snurk. Voor slechts €27,95 heeft u al een aanpasbaar anti snurk bitje in huis. Tevens werkt het bedrijf met een niet goed, geld terug garantie van 7 dagen.