8 natuurlijke middelen tegen snurken

Er bestaan vele anti snurkmiddelen die een oplossing kunnen bieden tegen snurken, maar deze zijn vaak duur of onhandig in gebruik. Vaak is het daarom beter en gezonder om snurkklachten op een natuurlijke manier te bestrijden. Hieronder zetten we 9 beste natuurlijke middelen tegen snurken voor u op een rij.

Natuurlijke middelen tegen snurken

1. Gorgelen

In sommige gevallen wordt snurken veroorzaakt door overtollig slijm in de keel. Dit slijm kan zorgen voor een belemmerde ademhaling met als gevolg trillende keelweefsels: het snurkgeluid.

De aanwezigheid van slijm kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkoudheid of allergische reactie. In sommige gevallen kan het ook worden verergerd door bijvoorbeeld het eten of drinken van van zuivelproducten.

Gorgelen helpt u uw keel vrij te maken en op te frissen. Er zijn verschillende manieren waarop u kunt gorgelen:

  • Lauw water met een druppeltje pepermunt- of eucalyptusolie. Beide oliën zijn heerlijk verfrissend. Daarnaast heeft pepermuntolie een helende en antibacteriële werking. Eucalyptusolie werkt slijmoplossend.
  • Lauwe muntthee.
  • Mondwater met pepermuntsmaak.

Gorgel ongeveer 15-30 seconden voordat u gaat slapen.

2. Stomen

Een van de andere natuurlijke middelen tegen snurken die verlichtend kan werken, is stomen. Stomen opent de luchtwegen en holtes en helpt daarnaast bij het oplossen van slijm. Ook houdt het de slijmvliezen vochtig. Dit zorgt voor minder trillingen van de weefsels en daarmee ook minder gesnurk.

Om te stomen kunt u gebruik maken van een stoominhalator of een zelfgemaakt stoombadje. Bedek in dit laatste geval uw hoofd met een handdoek, zodat het stoom niet ontsnapt. Voeg 10 druppeltjes eucalyptus- en/of pepermuntolie aan het water toe. Een kwartiertje stomen voordat u naar bed gaat kan al een groot verschil maken.

Natuurlijke middelen tegen snurken

3. Thee met honing

Verschillende soorten thee, met name muntthee en brandnetelthee, kunnen heilzaam zijn voor snurkers.

  • Muntthee. Soms kan een slechte spijsvertering snurkklachten veroorzaken of verergeren. Het spijsverteringssysteem speelt namelijk een belangrijke rol bij slaappatronen. Een snurker kan bijvoorbeeld last hebben van een zuurprobleem en/of brandend maagzuur. Muntthee helpt om de spijsvertering te verbeteren.
  • Brandnetelthee. Soms wordt snurken veroorzaakt door een allergische reactie. Klachten die je hiervan kunt ondervinden zijn bijvoorbeeld opgezwollen neusslijmvlies en een verstopte neus. Dit beïnvloedt de ademhaling en kan ’s nachts zorgen voor snurkgedrag. Brandnetelthee wordt gezien als een natuurlijke antihistamine. Dit betekent dat het de klachten die een allergische reactie met zich meebrengt kan beperken, alsook snurken.

Als u slim bent, voegt u een lepel honing toe aan uw thee. Honing bevat ontstekingsremmende en anti-bacteriële eigenschappen die ophopingen rond het strottenhoofd kunnen tegengaan of verminderen. Ook kalmeert het geïrriteerde membranen.

Als u voor het slapengaan een kop thee met honing drinkt, zal dit de keel ontspannen en verzachten en verstoppingen tegengaan. Hierdoor zult u gegarandeerd minder snurken.

Natuurlijke middelen tegen snurken: honing

4. Uien

Uien bevatten ontelbare gezondheidsvoordelen. Zo verlagen ze de cholesterol- en vetspiegel in het bloed, verkleinen ze de kans op bepaalde soorten kanker en verbeteren ze de weerstand. Ook hebben ze een ontstekingsremmende werking.

Daarnaast wordt de ui al van oudsher gebruikt als natuurlijke remedie bij verkoudheid, hoest en astma. Dit omdat ze de luchtwegen openen en vrijmaken van overtollig slijm. Daarom worden uien ook wel gebruikt als middel om snurken tegen te gaan.

Probeer uien toe te voegen aan uw voedingspatroon om de vruchten te plukken van de vele gezondheidsvoordelen. Hiermee zullen ook uw snurkklachten verminderen.

En als extra tip oma’s middel tegen snurken: plaats een doormidden gesneden ui op uw nachtkastje als u gaat slapen. Dit opent de luchtwegen en lost overtollig slijm op.

Uien - natuurlijke middelen tegen snurken

5. Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Hierbij worden naalden op bepaalde acupunctuurpunten in het lichaam gestoken. Hierdoor wordt de disbalans in het lichaam hersteld en kunnen ziekten en kwalen worden genezen.

Hoewel acupunctuur een omstreden discipline is, zijn er toch goede resultaten bereikt met betrekking tot het verminderen van snurkklachten.

Acupunctuur zal vooral effect hebben bij snurkklachten die worden veroorzaakt door geblokkeerde neusholtes, zoals bijholteontsteking, allergische reacties en verkoudheid. Het zorgt ervoor dat de luchtwegen volledig worden schoongemaakt. Overtollig slijm en ander materiaal wordt verwijderd, waardoor snurkklachten verdwijnen.

Natuurlijke middelen tegen snurken: acupunctuur

6. Anti snurk plant

De anti snurk plant is een relatief nieuw middel tegen snurken. Het gaat hier om de Bromelia Ananas of kortweg ananasplant. Deze plant bezit bijzondere eigenschappen.

Ten eerste geeft de plant ’s nachts zuurstof af in plaats van overdag, in tegenstelling tot de meeste planten. Met deze plant in uw slaapkamer zult u dus meer zuurstof binnenkrijgen tijdens de slaap.

Daarnaast geeft de plant een luchtwegverwijdende geur en het enzym bromelaïne, een ontstekingsremmer, af. De combinatie van deze positieve eigenschappen zou volgens kenners kunnen helpen bij het verminderen van snurkklachten.

Natuurlijke middelen tegen snurken: anti snurk plant

7. Gezonder leven

Wat sommige mensen niet weten, is dat snurken in veel gevallen wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Er zijn geen natuurlijke middelen tegen snurken die je hierbij op magische wijze kunnen helpen: je zult zelf een verandering in levensstijl moeten bewerkstelligen.

Een aantal voorbeelden van een ongezonde levensstijl:

  • Overgewicht. Mensen met overgewicht kampen met overtollig vet dat zowel aan de buitenkant als binnenkant van het lichaam ophoopt. Bij vrouwen is dit meestal rond de dijen en heupen, bij mannen rond de buik en nek. Vooral vet in de nekstreek blijkt een risicofactor te zijn voor snurkgedrag. Dit komt omdat dit vet de keelwanden dikker maakt, en de luchtweg vernauwt. Ademhalen gaat dus lastiger, wat zich ’s nachts kan uiten in snurkklachten.
  • Roken irriteert de luchtwegen en slijmvliezen. Dit kan leiden tot ontstekingen, die zwellingen en vernauwingen kunnen veroorzaken. Uit een grootschalig onderzoek is gebleken dat het snurkrisico met een factor 2,3 toeneemt onder rokers ten opzichte van niet-rokers. Stoppen met roken is dus het antwoord.
  • Alcohol heeft een verdovende en spierverslappende werking. Ook tijdens het slapen werkt dit door. Het zorgt ervoor dat de mond- en keelspieren meer gaan hangen, waardoor de kans op een luchtwegblokkade wordt vergroot. Dit leidt tot snurkklachten. Probeer daarom maximaal 2 glazen alcohol per dag te drinken, uiterlijk 4 uur voordat u naar bed gaat.

Natuurlijke middelen tegen snurken: alcohol minderen

8. Medicijnen tegen snurken

Er bestaan ook natuurlijke medicijnen om snurken tegen te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Homeopatische middelen tegen snurken. Deze zijn verkrijgbaar in de vorm van sprays of tabletjes.
  • Anti snurk sprays. Er bestaan zowel neus- als keelsprays met natuurlijke ingrediënten die helpen tegen snurken. Deze kunnen lichte snurkers helpen bij hun klachten. Omega Pharma biedt een spray genaamd Silence die voor sommige snurkers helpt, al is het wel een prijzige oplossing. De spray is te koop bij de apotheek, Kruidvat en Etos.

9. Extra tip: anti snurkbeugel

Het is fijn als uw snurkklachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen door bovenstaande natuurlijke middelen tegen snurken. Snurkt u nog steeds? Dan kan het zijn dat uw lichaam een extra steuntje nodig heeft. Dit is helemaal niet erg en zeker geen schande. In dat geval is het aan te raden een anti snurkmiddel te gebruiken.

Een voorbeeld van een effectief middel dat u zou kunnen gebruiken, is een anti snurkbeugel. In de wetenschap wordt een anti snurkbeugel ook wel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd. Het is een mondprothese die de onderkaak tijdens de slaap lichtjes naar voren dwingt. Dit houdt de onderkaak, tong en het zachte gehemelte op hun plek. Dit zorgt ervoor dat de luchtweg in de keel gedurende de hele nacht vrij blijft. Hierdoor wordt snurken voorkomen.

Mr. Anti Snurk

De werking van een anti snurkbeugel is wetenschappelijk onderzocht door het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information. 90% van de snurkers heeft baat bij het gebruik van een MRA.

Het effectiefst is een beugel op maat die zich perfect aansluit op uw gebit, zoals de snurkbeugel van Mr. Anti Snurk. Deze is al verkrijgbaar voor slechts €27,95 en kunt u gedurende 7 dagen uitproberen. Lees hier de vele positieve ervaringen met deze snurkbeugel. Ook snurkers op dit forum hebben positieve ervaringen met de anti snurkbeugel als middel tegen snurken.