8 natuurlijke middelen tegen snurken

Waarschijnlijk heeft iedereen in zijn leven wel eens gesnurkt, alleen merkt niet iedereen dit. Als u echter chronisch last heeft van snurkgedrag, kan dit uzelf of uw partner tot wanhoop drijven. Afgezien van een slaaptekort kan snurken ook leiden tot allerlei vervelende kwaaltjes. Er bestaan vele anti snurkmiddelen die een oplossing kunnen bieden, maar deze zijn vaak duur of onhandig in gebruik. Vaak is het daarom beter en gezonder om snurkklachten op een natuurlijke manier te bestrijden. Moeder natuur beschikt gelukkig over voldoende middelen die u hierbij kunnen helpen. Hieronder zetten we 8 natuurlijke middelen tegen snurken voor u op een rij.

Natuurlijke middelen tegen snurken

8 natuurlijke middelen tegen snurken:

1. Gorgelen

In sommige gevallen wordt snurken veroorzaakt door overtollig slijm in de keel. Dit slijm kan zorgen voor een belemmerde ademhaling met als gevolg trillende keelweefsels: het snurkgeluid.

De aanwezigheid van slijm kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkoudheid of allergische reactie, maar in sommige gevallen ook worden verergerd door bijvoorbeeld het drinken van van zuivelproducten.

Gorgelen kan u helpen uw keel vrij te maken en op te frissen. Er zijn verschillende manieren waarop u kunt gorgelen. U kunt dit ten eerste doen met pepermunt- of eucalyptusolie. Beide oliën zijn heerlijk verfrissend. Daarnaast heeft pepermuntolie een helende en antibacteriële werking. Eucalyptusolie werkt slijmoplossend.

Doe voordat u naar bed gaat een paar druppeltjes olie in een glas water en gorgel gedurende 15 seconden. Het is ook mogelijk om te gorgelen met muntthee of mondwater met pepermuntsmaak.

Natuurlijke middelen tegen snurken

2. Stomen

Een van de andere natuurlijke middelen tegen snurken die verlichtend kan werken, is stomen. Stomen opent de luchtwegen en holtes en helpt daarnaast bij het oplossen van slijm. Ook houdt het de slijmvliezen vochtig, wat zorgt voor minder trillingen van de weefsels en daarmee ook minder gesnurk.

Om te stomen kunt u gebruik maken van een stoominhalator of een zelfgemaakt stoombadje. Bedek in dit laatste geval uw hoofd met een handdoek, zodat het stoom niet ontsnapt. Voeg 10 druppeltjes eucalyptus- en/of pepermuntolie aan het water toe. Een kwartiertje stomen voordat u naar bed gaat kan al een groot verschil maken.

Natuurlijke middelen tegen snurken

3. Thee met honing

Verschillende soorten thee, met name muntthee en brandnetelthee, kunnen heilzaam zijn voor snurkers. Muntthee helpt om de spijsvertering te verbeteren. Soms kan een slechte spijsvertering snurkklachten veroorzaken of verergeren, omdat het een belangrijke rol speelt bij slaappatronen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een zuurprobleem en/of brandend maagzuur. Muntthee bestrijdt dit.

Soms wordt snurken veroorzaakt door een allergische reactie. Klachten die je hiervan kunt ondervinden zijn bijvoorbeeld opgezwollen neusslijmvlies en een verstopte neus. Dit beïnvloedt de ademhaling en kan ’s nachts zorgen voor snurkgedrag. Brandnetelthee wordt gezien als een natuurlijke antihistamine. Dit betekent dat het de klachten die een allergische reactie met zich meebrengt kan beperken. Dit zorgt voor een vermindering  van snurkklachten.

Als u slim bent, voegt u een lepel honing toe aan uw thee. Honing bevat ontstekingsremmende en anti-bacteriële eigenschappen die ophopingen rond het strottenhoofd kunnen tegengaan of verminderen. Ook kalmeert het geïrriteerde membranen. Als u voor het slapengaan een kop thee met honing drinkt, zal dit de keel ontspannen en verzachten en verstoppingen tegengaan. Hierdoor zult u gegarandeerd minder snurken.

Natuurlijke middelen tegen snurken: honing

4. Uien

Uien bevatten ontelbare gezondheidsvoordelen. Zo verlagen ze de cholesterol- en vetspiegel in het bloed, verkleinen ze de kans op bepaalde soorten kanker en verbeteren ze de weerstand. Ook hebben ze een ontstekingsremmende werking. Daarnaast wordt de ui al van oudsher gebruikt als natuurlijke remedie bij verkoudheid, hoest en astma. Dit omdat ze de luchtwegen openen en vrijmaken van overtollig slijm.

Probeer uien toe te voegen aan uw voedingspatroon om de vruchten te plukken van de vele gezondheidsvoordelen. Hiermee zullen ook uw snurkklachten verminderen. Ook kunt u een ui doormidden snijden en ’s nachts op uw nachtkastje leggen. Dit is zeer weldadig voor de luchtwegen.

Uien - natuurlijke middelen tegen snurken

5. Acupunctuur

Hoewel acupunctuur een omstreden discipline is, zijn er toch goede resultaten bereikt met betrekking tot het verminderen van snurkklachten. Het is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde waarbij naalden op bepaalde acupunctuurpunten in het lichaam worden gestoken. Hierdoor wordt de disbalans in het lichaam hersteld en kunnen ziekten en kwalen worden genezen.

Acupunctuur zal vooral effect hebben bij snurkklachten die worden veroorzaakt door geblokkeerde neusholtes, zoals bijholteontsteking, allergische reacties en verkoudheid. Het zorgt ervoor dat de luchtwegen volledig worden schoongemaakt. Overtollig slijm en ander materiaal wordt verwijderd, waardoor snurkklachten verdwijnen.

Natuurlijke middelen tegen snurken: acupunctuur

6. Anti snurk plant

Heeft u (nog) geen succes geboekt met bovenstaande natuurlijke middelen tegen snurken? Wanhoop dan niet. Er bestaat namelijk een heuse anti snurk plant waarvan wordt gezegd dat hij snurkklachten kan bestrijden. Het gaat om de Bromelia Ananas of kortweg ananasplant. Deze plant bezit bijzondere eigenschappen. Ten eerste geeft de plant ’s nachts zuurstof af in plaats van overdag, in tegenstelling tot de meeste planten. Met deze plant in uw slaapkamer zult u dus meer zuurstof binnenkrijgen tijdens de slaap. Daarnaast geeft de plant een luchtwegverwijdende geur en het enzym bromelaïne af, een ontstekingsremmer. De combinatie van deze positieve eigenschappen zou volgens kenners kunnen helpen bij het verminderen van snurkklachten.

Natuurlijke middelen tegen snurken: anti snurk plant

7. Gezonder leven

Wat sommige mensen niet weten, is dat snurken in veel gevallen wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Er zijn geen natuurlijke middelen tegen snurken die je hierbij op magische wijze kunnen helpen: je zult zelf een verandering in levensstijl moeten bewerkstelligen.

Een aantal voorbeelden van een ongezonde levensstijl:

  • Overgewicht. Mensen met overgewicht kampen met overtollig vet dat zowel aan de buitenkant als binnenkant van het lichaam ophoopt. Bij vrouwen is dit meestal rond de dijen en heupen, bij mannen rond de buik en nek. Vooral vet in de nekstreek blijkt een risicofactor te zijn voor snurkgedrag. Dit komt omdat dit vet de keelwanden dikker maakt, en de luchtweg vernauwt. Ademhalen gaat dus lastiger, wat zich ’s nachts kan uiten in snurkklachten.
  • Roken irriteert de luchtwegen en slijmvliezen. Dit kan leiden tot ontstekingen, die zwellingen en vernauwingen kunnen veroorzaken. Uit een grootschalig onderzoek is gebleken dat het snurkrisico met een factor 2,3 toeneemt onder rokers ten opzichte van niet-rokers. Stoppen met roken is dus het antwoord.
  • Alcohol heeft een verdovende en spierverslappende werking. Ook tijdens het slapen werkt dit door. Het zorgt ervoor dat de mond- en keelspieren meer gaan hangen, waardoor de kans op een luchtwegblokkade wordt vergroot. Dit leidt tot snurkklachten. Probeer daarom maximaal 2 glazen alcohol per dag te drinken, uiterlijk 4 uur voordat u naar bed gaat.

Natuurlijke middelen tegen snurken: alcohol minderen

8. Extra steuntje: anti snurkbeugel

Het is fijn als uw snurkklachten verminderen, of uw snurkprobleem helemaal verdwijnt, met het toepassen van bovenstaande natuurlijke middelen tegen snurken. Mocht dit echter niet het geval zijn, kan het zijn dat uw lichaam een extra steuntje nodig heeft. Dit is helemaal niet erg en zeker geen schande.

Een voorbeeld van een effectieve remedie die u zou kunnen gebruiken, is een anti snurkbeugel. In de wetenschap wordt een anti snurkbeugel ook wel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd. Het is een mondprothese die de onderkaak tijdens de slaap lichtjes naar voren dwingt, waardoor de onderkaak, tong en het zachte gehemelte niet naar achteren kunnen zakken. Dit zorgt ervoor dat de luchtweg in de keel gedurende de hele nacht vrij blijft. Hierdoor wordt snurken voorkomen.

Mr. Anti Snurk

De werking van een anti snurkbeugel is wetenschappelijk onderzocht door het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information. 90% van de snurkers heeft baat bij het gebruik van een MRA. Het effectiefst is een beugel op maat die zich perfect aansluit op uw gebit, zoals de snurkbeugel van Mr. Anti Snurk. Deze is al verkrijgbaar voor slechts €27,95 en kunt u gedurende 7 dagen uitproberen. Lees hier de vele positieve ervaringen met deze snurkbeugel.