Wat is het beste anti snurk middel? Uitgebreid bespreken we 10 middelen tegen snurken en vertellen je direct welke 5 anti snurk middelen wel werken.

Gebruik onderstaande links om direct naar het betreffende anti snurk middel te gaan:

 1. CPAP-Masker BESTE OPLOSSING MAAR ZEER INGRIJPEND
 2. Anti-snurkbeugel EFFECTIEF EN VOORDELIG
 3. Neusspreider AANVULLING VOOR BETERE NACHTRUST
 4. Anti snurk kussen EFFECTIEF VOOR ENKELEN
 5. Anti snurk spray WERKING VAN KORTE DUUR
 6. Tongstabilisator EFFECTIEF BIJ SLAPPE TONG, MAAR ONCOMFORTABEL
 7. Armband NUTTELOOS
 8. Neuspleisters NUTTELOOS TEGEN SNURKEN
 9. Kinband ONCOMFORTABEL
 10. Keelstrips VOOR LICHTE SNURKERS
 11. BONUS: 15 huismiddelen tegen snurken

Top 10 Anti Snurk Middelen

1. CPAP-masker – BESTE OPLOSSING MAAR ZEER INGRIJPEND

Een CPAP-masker is één van de meest geavanceerde en tegelijkertijd ingrijpendste anti snurk middelen die er bestaan. Het is de voorkeursbehandeling voor mensen die lijden aan slaapapneu.

Een CPAP-masker is een elektronische machine die via een masker lucht op de mond en neus inpompt. Deze constante luchtstroom onder positieve druk zorgt ervoor dat snurken geen kans krijgt: het houdt de luchtwegen open. Het CPAP-masker is via een elastische buis verbonden aan de elektrische pomp.

Waarom is het gebruik van een CPAP-masker zo ingrijpend?

Ten eerste belemmert het masker de bewegingsvrijheid van de drager enorm. Dit komt doordat de elektrische pomp via een buis aan het CPAP-masker is bevestigd. Als de gebruiker zich te ver omdraait, kan hij daarom verstrikt raken of het masker aftrekken.

10 anti snurkmiddelen: CPAP-masker

Ook wordt het CPAP-masker zelf als bijzonder oncomfortabel en hinderlijk ervaren. Daarnaast kunnen er bijwerkingen gepaard gaan met het gebruik van het middel. Denk hierbij aan neusverkoudheid, bijholteontstekingen, maskerdrukplekken, tijdelijke spierpijn op de borst en winderigheid door het inslikken van lucht.

Naast het ongemak is vaak de prijs een belemmering om voor dit anti snurk apparaat te kiezen. Een CPAP-machine kost al snel zo rond de €600.

Conclusie

Een CPAP-masker is zonder twijfel het effectiefste anti snurk middel dat er bestaat. Omdat het gebruik ervan zo ingrijpend is, wordt het apparaat met name aangeraden aan patiënten die lijden aan (ernstige) slaapapneu. Snurkers die niet lijden aan slaapapneu kunnen beter eerst uitproberen of andere anti snurk middelen effectief zijn voordat zij een CPAP-machine aanschaffen.

2. Anti snurkbeugel – EFFECTIEF EN VOORDELIG

De anti snurkbeugel is het product dat de grootste revolutie op het gebied van anti snurk middelen teweeg heeft gebracht. Het middel wordt ook wel een anti snurk bitje of mondstuk genoemd. In de medische wereld staat het middel beter bekend als een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA).

Het is een zeer effectief middel tegen snurken, omdat het snurken bij de oorsprong aanpakt. Snurken wordt meestal veroorzaakt doordat het zachte gehemelte de luchtweg blokkeert. Dit leidt tot trillingen van zachte weefsels, die de snurkgeluiden veroorzaken. Een anti snurkbeugel dwingt de onderkaak lichtjes naar voren. Hierdoor blijft de luchtweg geheel vrij en wordt snurken vanaf het eerste gebruik voorkomen.

Anti snurkmiddelen: anti snurkbeugel

Wetenschappelijk onderzoek

Het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksinstituut National Center for Biotechnology Information heeft een onderzoek uitgevoerd naar de anti snurkbeugel. Hieruit bleek dat het middel bij grofweg 90% van de snurkers effectief is. Ook een follow-up onderzoek van 10 jaar later laat zeer positieve resultaten zien. De conclusie luidde:

“De anti snurkbeugel blijkt een effectieve lange termijn oplossing tegen snurken voor een significant aantal snurkpatiënten.”

Anti snurkmiddelen: werking van de Mr. Anti Snurk beugel

Wat is de beste anti snurkbeugel?

Wil je graag een beugel tegen snurken kopen? Dan heb je verschillende opties.

De anti snurkbeugel is namelijk verkrijgbaar als standaard product of op maat gemaakt. Een op maat gemaakte anti snurkbeugel kost al snel zo’n €700. Een standaard bitje tegen snurken dat zich niet aanpast aan je gebit is al voor onder de €10 verkrijgbaar. Deze zijn echter minder effectief en zitten vaak ongemakkelijk in je mond.

Als laatste zijn er anti snurkbeugels die je zelf perfect kunt aanpassen op je gebit. Dit type anti snurkbeugel is veruit de goedkoopste optie en werken vaak even goed als professioneel op maat gemaakte snurkbeugels.

Waar te koop?

Helaas zijn er (nog) geen anti snurkbeugels verkrijgbaar bij het Kruidvat maar wel bij de Etos. Daarnaast beschikt ook niet elke apotheek over middelen tegen snurken en is de kans klein dat je daar een anti snurkbeugel zult vinden.

Online bestaan er diverse mogelijkheden om een snurkbeugel te kopen. Een populaire aanbieder van anti snurkbeugels met veel positieve ervaringen is Mr. Anti Snurk. Je kunt deze anti snurkbeugel hier bestellen voor slechts €27,95 (gratis verzending).

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Conclusie

Een snurkbitje of -beugel is één van de beste middeltjes tegen snurken op de markt. Ten eerste vermindert het in bijna alle gevallen snurkklachten of lost het ze zelfs helemaal op. Ten tweede is het een voordelige oplossing die niet inlevert op je slaapcomfort. Lees hier meer informatie over de anti snurkbeugel.

3. Anti snurk neusspreider – AANVULLING VOOR BETERE NACHTRUST

De neusspreider is een anti snurk middel dat ook wel bekend staat als neusverwijdener of -opener. Het is een klein apparaatje dat bestaat uit twee kleine kegeltjes of buisjes met open punten, verbonden door een plastic gebogen bruggetje. De buisjes dienen zo ver als mogelijk in de neusgaten geduwd te worden, waardoor de neusgaten worden verwijd. Dit zorgt voor een betere ademhaling tijdens de slaap.

Doordat er meer lucht via de neusgaten binnenkomt is er daarnaast minder ademhaling door de mond nodig. Dit verkleint de kans op snurken, omdat er minder druk op de keel komt te staan. Doordat meer zuurstof het lichaam binnenkomt en zodoende ook de hersenen, kan men daarnaast dieper slapen en beter uitrusten.

neusspreider-tegen-snurken-thumbnail

Conclusie

Alhoewel de neusspreider sowieso positieve effecten heeft, is het middel met name geschikt voor snurkers die kampen met nasale problemen. Het middel is meestal niet effectief voor iemand die van nature voornamelijk door zijn mond ademt of die kampt met een luchtwegblokkade in de keel veroorzaakt door inzakkende weefsels.

Een neusspreider kan echter zonder problemen in combinatie met andere anti snurk middelen gebruikt worden. Helaas zijn neusspreiders niet verkrijgbaar bij Kruidvat, maar je kunt ze wel eenvoudig kopen via Bol.com.

4. Anti snurk kussen – EFFECTIEF VOOR ENKELEN

Het is wetenschappelijk bewezen dat de slaaphouding één van de belangrijkste veroorzakers van snurken is. Daarom bestaan er verschillende anti snurk middelen die zich richten op het aanpassen van de slaaphouding. Het anti snurk kussen is één van de bekendste producten hiervoor.

Dit anti snurk middel is ontworpen om ervoor te zorgen dat de snurker tijdens de nacht op de zij blijft liggen in plaats van op de rug. Slapen op de rug zorgt namelijk voor intenser snurken. In deze houding zakken de onderkaak, tong en het zachte gehemelte namelijk eerder naar achteren. Dit leidt tot een blokkade van de luchtweg, met trillingen van het zachte gehemelte en de keelweefsels als gevolg. Deze trillingen veroorzaken het vervelende gesnurk.

Het anti snurk kussen is verkrijgbaar in vele vormen en maten, afhankelijk van je voorkeuren. Ze zijn meestal gemaakt van visco-elastisch materiaal, wat ervoor zorgt dat het hoofd in één positie gehouden kan worden.

10 anti snurkmiddelen: anti snurk kussen

Naast het standaard anti snurk kussen bestaan er ook nog andere type kussens tegen snurken:

 • Anti snurk kussens met een luchtpomp, die je op gewenste hoogte kunt oppompen.
 • “Smart” kussens die zijn uitgerust met elektronica. Zo bestaat er een kussen dat begint te trillen bij het detecteren van snurkgeluiden. Hierdoor wordt de snurker wakker “geschud” en zal hij of zij van slaaphouding veranderen. Het nadeel van dit anti snurk kussen is dat het de nachtrust kan verstoren, met de nodige frustraties als gevolg.

Conclusie

Een anti snurk kussen kan een prima oplossing zijn om te stoppen met snurken. Het effect is echter vaak van korte duur. Mensen die gewend zijn op hun rug te slapen zullen dit automatisch willen blijven doen. De kans is daarom groot dat zij op den duur ingaan tegen de positie die het anti snurk kussen probeert af te dwingen. Er zijn echter ook snurkers die een positief effect ervaren. Het is kortom een kwestie van uitproberen. Lees hier onze uitgebreide review over verscheidene anti snurk kussens.

5. Anti snurk spray – WERKING VAN KORTE DUUR

Anti snurk sprays zijn verkrijgbaar als keelspray en neusspray. Keelsprays helpen bij het verzachten van de keelweefsels en spannen de keelspieren lichtjes aan, waardoor er minder trillingen van de weefsels plaatsvinden. Hierdoor verminderen snurkklachten.

Wie regelmatig kampt met een geblokkeerde neus tijdens zijn slaap, kan baat hebben bij een anti snurk neusspray. Bekende neussprays zijn onder meer Snoreeze®, Nozoair® en Nozovent®.

Medicijnen tegen snurken: anti snurk spray

Er bestaan ook neussprays die speciaal ontwikkeld zijn om de symptomen van verkoudheid (verstopte neus) tegen te gaan. Ook deze sprays kunnen je in sommige gevallen verlichting geven.

Let op met neussprays die de stof xylometazoline bevatten. Deze mogen maar gedurende een zeer korte periode gebruikt worden, omdat ze anders het neusslijmvlies aantasten.

Het probleem is dat het effect van een anti snurk spray vaak slechts enkele uren duurt en veelal enkel in gevallen van zeer mild snurken. Daarnaast is het middel vrij prijzig. Zo kost een flacon anti snurk spray van 50 ml van het merk Silence (Omega Pharma) rond de €17.

U kunt een anti snurk spray eenvoudig via veel websites bestellen, zoals Bol.com. Ook de meeste drogisten (Kruidvat, Etos) verkopen anti snurk sprays. Er bestaan ook sterkere chemische sprays. Hiervoor dient je bij de apotheek te zijn.

Conclusie

Anti snurk sprays kunnen lichte snurkers helpen bij het verminderen van hun snurkklachten. Helaas zijn ze niet de gehele nacht werkzaam en moeten dus tijdens de nacht nogmaals worden aangebracht voor een optimaal resultaat. Dit maakt anti snurk sprays niet de meest geschikte oplossing tegen snurken.

6. Tongstabilisator – EFFECTIEF BIJ SLAPPE TONG, MAAR ONCOMFORTABEL

Een tongstabilisator is een anti snurk middel dat ontwikkeld is voor mensen die last hebben van een slappe tongspier, waardoor de tong tijdens de slaap gemakkelijk naar achteren valt. Hierdoor raakt de keelholte (gedeeltelijk) geblokkeerd. Dit leidt tot snurkklachten.

Het doel van de tongstabilisator is het voorkomen van deze blokkade. Het middel houdt de tong door middel van een licht vacuüm naar voren. De snurker dient de tong in de stabilisator te plaatsen en kan door middel van het knijpen in de ballon de mate van zuigkracht zelf bepalen. Het gevolg is dat de tong de gehele nacht op zijn plek blijft en snurken wordt voorkomen.

Een tongstabilisator is gemaakt van medische siliconen en is daardoor zacht en comfortabel. Desondanks blijkt dat het voor veel snurkers oncomfortabel is om te slapen met een tongstabilisator. Zij stappen dus vaak snel over op een ander anti snurk middel.

11 anti snurkmiddelen: tongstabilisator

Conclusie

Hoewel een tongstabilisator effectief is voor snurkers die kampen met een slappe tong, blijkt in de praktijk dat snurkers teveel moeten leveren op hun slaapcomfort. Hierdoor wordt de tongstabilisator door de meeste snurkers niet gebruikt als lange termijn oplossing tegen snurken.

7. Anti snurk armband – NUTTELOOS

Een anti snurk appraat met een vrij slechte reputatie is de anti snurk armband, ook wel bekend als het anti snurk horloge. Het idee van dit anti snurk middel is dat de elektrodes die in contact staan met de huid een kleine schok afgeven wanneer de drager begint met snurken. Dit moet de snurker aansporen om een andere houding aan te nemen.

Het nadeel hiervan van is dat het middel zorgt voor een verstoorde slaap, in plaats van dat het bijdraagt aan een verbeterde slaapkwaliteit. Ook zijn de armbanden niet erg comfortabel. Daarnaast blijken ze soms te reageren op andere geluiden. Kortom: als we de reacties van klanten op verschillende websites lezen, blijken ze vrij nutteloos.

10 anti snurk middelen: armband of horloge

Conclusie

Er bestaat geen enkel empirisch bewijs dat dit mechanisme van elektrische impulsen ook maar enige invloed heeft op snurken. Daarnaast vragen wij ons af of ze überhaupt gezond zijn voor de mens. Kortom: je kunt je heil beter zoeken in andere anti snurk middelen.

8. Anti snurk neuspleisters – NUTTELOOS TEGEN SNURKEN

Neuspleisters hebben hetzelfde doel als de neusspreider: het verwijden van de neusgaten om een betere ademhaling te stimuleren. Neuspleisters zijn in eerste instantie door de sportwereld bedacht. Door de ademhaling door de neus beter te controleren en te optimaliseren ten opzichte van de mond, kunnen er een betere fysieke prestaties geleverd worden.

Helaas zijn neuspleisters vaak niet sterk genoeg om snurken te stoppen. Als je snurkt door neusproblemen, kun je beter een neusspreider aanschaffen.

Anti snurkmiddelen: neuspleisters tegen snurken

Conclusie

Neuspleisters zijn een nuttige uitvinding voor de sportwereld, maar met een anti snurk middel heeft het weinig te maken. Waar een neusspreider nog een zeer duidelijk effect heeft, is een neuspleister niet krachtig genoeg om ook maar enige invloed op het snurken te hebben. Het is dan waarschijnlijk ook beter om neuspleisters links te laten liggen bij je zoektocht naar een effectief anti snurk middel.

Minder conventionele anti snurk middelen

Naast de hierboven genoemde anti snurk middelen bestaan er ook minder conventionele middelen. De werking van deze anti snurk middelen trekken wij in twijfel. Daarnaast zijn sommige van hen zeer onplezierig om te gebruiken. Ter volledigheid behandelen we ze kort.

9. Anti snurk band – ONCOMFORTABEL

Dit is wel een zeer vergaand en ongemakkelijk middel tegen snurken. Een band om de kaak en het hoofd zorgt ervoor dat je je mond niet meer kunt opendoen. Tegelijkertijd wordt de kaak enigszins in de normale positie gehouden. Hoewel de anti snurk band enige werking heeft is het ongemak zo groot dat wij twijfelen of je ooit nog in slaap valt.

Anti snurkmiddelen: anti snurk band

10. Keelstrips tegen snurken – vrij effectief voor lichte snurkers

Iedereen kent waarschijnlijk de bekende anti snurk keelsprays. Deze sprays bestrijden trillingen van de keelweefsels waardoor het snurken vermindert. Het nadeel van deze sprays is dat ze niet krachtig genoeg zijn om de hele nacht bescherming te bieden.

Een alternatief voor het gebruik van keelspray zijn keelstrips tegen snurken. Deze werken over het algemeen langer dan sprays. Je plaatst de strip vóór het slapengaan tegen je gehemelte. Door de warmte smelt de strip en komen de werkzame ingrediënten vrij. Deze smeren en verzachten de keel en voorkomen trillingen van de weefsels.

Anti snurk producten: keelstrips tegen snurken

Het nadeel van het gebruik van keelstrips is dat het vrij prijzig is. Je hebt immers elke nacht een nieuwe strip nodig.

Daarnaast hebben vooral lichte snurkers baat bij het gebruik van keelstrips. Kamp je met ernstig verslapte spieren of verdikte keelwanden? Dan zullen keelstrips waarschijnlijk een minimaal effect hebben. Het is dan slimmer om één van de andere anti snurk producten te gebruiken.

Wat is nu het beste middel tegen snurken?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende anti snurk middelen die snurken tegengaan. Desalniettemin zijn niet alle middelen geschikt voor iedere snurker en hebben niet alle middelen altijd het gewenste effect.

Snurken wordt voornamelijk veroorzaakt door het naar achteren zakken van de onderkaak, tong en het zachte gehemelte. Daarom raden wij anti snurk middelen aan die hierop gericht zijn. Sprays, armbanden, neusspreiders en magische ringen hebben elk hun voordelen maar lossen het snurken (meestal) niet op.

Het CPAP-masker is zonder twijfel de effectiefste oplossing tegen snurken. Het is echter ook het meest ingrijpende anti snurk middel en daarnaast het duurste. Wij raden dan ook aan de CPAP-machine echt als laatste redmiddel te zien, na alle andere opties geprobeerd te hebben.

Het anti snurk kussen kan in sommige gevallen een effectief anti snurk middel zijn. Dit hangt echter af van het feit de zijligging juist wordt behouden. Dit product kan zeker het proberen waard zijn, ook omdat het de slaaphouding kan verbeteren.

Beste anti snurk middel

De anti snurkbeugel is voor de meeste snurkers het beste anti snurk middel. Tests laten zien dat de anti snurkbeugel voor bijna 90% van de patiënten een effectief anti snurk middel is.

Zoals we al zeiden zijn anti snurkbeugels helaas niet te koop bij Kruidvat. Kruidvat heeft überhaupt weinig middelen tegen snurken in het assortiment. Ook is het niet altijd mogelijk een anti snurkbeugel bij de apotheek aan te schaffen. Het gemakkelijkste is daarom om een anti snurkbeugel online te bestellen.

Anti snurkmiddelen: anti snurkbeugel

Een voorbeeld van een betrouwbare aanbieder van anti snurkbeugels met veel positieve reviews is Mr. Anti Snurk. De beugel kost slechts €27,95 (verzendkosten zijn gratis) en je kunt Mr. Anti Snurk gedurende 7 dagen uitproberen. Dus mocht niet bij je werken, dan krijg je simpelweg je geld terug. Je kunt Mr. Anti Snurk hier bestellen:

15 Huismiddelen tegen snurken

Snurk jij, maar zie je op tegen het gebruik van ingewikkelde anti snurk middelen en andere apparaatjes? Maak je geen zorgen: met grootmoeders tips tegen snurken kan het zijn dat de remedie voor je snurkprobleem gewoon in je keukenkastje staat. Lees hieronder hoe simpele huismiddeltjes tegen snurken je kunnen helpen bij het oplossen van je snurkprobleem.

1. Scherpe kruiden, ui en knoflook

Een verstopte neus is een bekende veroorzaker van snurkgedrag en kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkoudheid of allergische reactie.

De meest voorkomende klachten die hiermee gepaard gaan, zijn zwelling van het neusslijmvlies en een overmatige slijmproductie. Het gevolg hiervan is dat ademhalen door de neus moeizaam verloopt en er automatisch overgeschakeld wordt op de mondademhaling. Dit zet een druk op de keel bij het inademen, waardoor snurkklachten ontstaan.

Scherpe kruiden, ui en knoflook kunnen snurkgedrag verminderen, omdat deze slijmoplossende eigenschappen bezitten en zo de luchtwegen vrijmaken. Dit zal de neusademhaling bevorderen, waardoor snurkklachten verdwijnen.

Uien als huismiddel tegen snurken

Hoe pas ik het toe?

Voeg pittige kruiden, ui en knoflook toe aan je maaltijden. Je kunt ook kauwen op een stukje knoflook of ui voordat je naar bed gaat, maar dit is voor de meeste mensen waarschijnlijk te scherp.

En ook oma weet raad tegen snurken: leg een doormidden gesneden ui op je nachtkastje. De scherpe lucht helpt bij het oplossen van slijm en opent de luchtwegen.

2. Stomen met etherische oliën

Een ander huismiddel tegen snurken is stomen met etherische oliën. Een etherische olie is een aromatische vloeistof die gewonnen wordt uit bijvoorbeeld de bladeren, vrucht of zaden van een plant of boom. Deze oliën kunnen gebruikt worden om verschillende kwaaltjes te bestrijden, zo ook snurken.

Eucalyptusolie is één van de meest effectieve etherische oliën om te gebruiken bij snurkklachten. Eucalyptus bevat slijmoplossende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Daarnaast is de olie zeer verfrissend en heeft een zuiverend effect. De olie wordt veel gebruikt bij luchtwegproblemen, zoals verkoudheid, infecties en bronchitis.

Ook pepermuntolie kan heilzaam zijn voor snurkers. Het heeft een positief effect op de longen en wordt daarom ook vaak door astmapatiënten gebruikt. Ook heeft het een weldadige werking op het spijsverteringsstelsel. Het kan daarnaast virussen verdrijven en is antibacterieel.

Etherische olie als huismiddel tegen snurken

Hoe pas ik het toe?

Vul een bak of schaal met gekookt water en voeg daar 3-5 druppels olie aan toe. Plaats een handdoek over je hoofd en leun voorover. Adem diep in en uit gedurende 4-6 minuten. Je ook een stoominhalator gebruiken.

Het mengsel van de stoom en olie zal zorgen dat je holtes worden geopend en vrijgemaakt van overtollig slijm. Ook helpt het stomen bij het vochtig houden van de slijmvliezen, wat een positief effect heeft op snurken.

3. Gorgelen met pepermunt

De aanwezigheid van overtollig slijm en ander materiaal in de keel kan de oorzaak zijn van snurkklachten. Het vernauwt de luchtweg en zorgt voor trillende weefsels tijdens de ademhaling.

Door te gorgelen maak je je keel vrij van viezigheid. Daarnaast geeft het een heerlijk verfrissend gevoel. Hierdoor verkleint het de kans op snurken.

Hoe pas ik het toe?

Pak voordat je naar bed gaat een glas (lauw) water en voeg daar een druppel pepermuntolie aan toe. (Eén druppel pepermuntolie is vaak al genoeg; dit bevat net zoveel stoffen als 28 koppen pepermuntthee). Neem een slok en gorgel gedurende 15-30 seconden. Niet doorslikken! Je kunt ook mondwater met pepermuntsmaak gebruiken.

4. Zout en baking soda

Een mengsel van zout en baking soda is een eeuwenoud huismiddel tegen snurken. Baking soda wordt ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd en heeft vele voordelen voor de gezondheid. Zo doodt het bacteriën en helpt het je lichaam te ontzuren.

Een mengsel van zout en baking soda is zeer heilzaam tegen een verstopte neus. Het helpt bij het verwijderen van slijm, stof en stuifmeeldeeltjes uit je neusholte. Hierdoor kun je weer voluit ademhalen en zal het snurken stoppen.

Zout en baking soda als huismiddel tegen snurken

Hoe pas ik het toe?

Meng vóór het slapengaan een kop handwarm water met een halve theelepel zout en klein beetje baking soda. Gebruik een neti pot om je neusgaten te spoelen of een spuitje om de vloeistof in je neus te spuiten. Slijm en vuil zal hierdoor verwijderd worden. Indien nodig kun je dit proces gedurende de dag vaker herhalen.

5. Honing

Honing bezit vele gezondheidsvoordelen. Ten eerste versterkt honing het immuunsysteem. Het is een natuurlijk antibioticum en bestrijdt virussen en schimmels. Ook is honing zeer heilzaam bij luchtweginfecties. Het wordt daarom vaak gebruikt tegen keelpijn of bij hoesten.

Daarnaast kan honing net als bovenstaande middelen als huismiddel tegen snurken worden gebruikt. Door de helende werking kan het zwellingen in het keelgebied tegengaan en geïrriteerde membranen kalmeren. Ook smeert honing de keel. Hierdoor kan lucht beter doorstromen en worden trillingen van de keelweefsels voorkomen.

Honing als huismiddel tegen snurken

Hoe gebruik ik het?

Je kunt het best honing nuttigen vlak voordat je naar bed gaat. Voeg het bijvoorbeeld toe aan een kop thee, eet een lepeltje pure honing of meng een theelepel honing met een theelepel olijfolie en eet dit op.

6. Olijfolie

Ook olijfolie kan als huismiddel tegen snurken fungeren. Het is met name effectief voor snurkers die kampen met een vernauwing van de luchtweg in de keelholte.

Ten eerste is olijfolie zeer geschikt is als smeermiddel voor de keel. Daarnaast verzacht het ook het keelweefsel en houdt het de weefsels vochtig. Als laatste heeft olijfolie ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor neemt de kans op zwellingen in de luchtweg af.

Kortom: door het gebruik van olijfolie zal de luchtstroom in de keel verbeteren en de kans op trillingen van de weefsels afnemen.

Olijfolie als huismiddel tegen snurken

Hoe gebruik ik het?

Drink vóór het slapengaan een paar kleine slokjes olijfolie (eventueel gemengd met honing). Eet of drink hierna niets meer!

7. Geklaarde boter

Geklaarde boter is boter waar bepaalde bestanddelen (zoals eiwitten, melkdelen en zouten) uit zijn verwijderd om de boter beter te kunnen verhitten. De boter die overblijft wordt geklaarde boter genoemd.

Deze boter is gezonder dan normale boter. Zo bevat het cholesterolverlagende eigenschappen en is het weldadig voor de darmen en huid. Ook is hij langer houdbaar en makkelijker verwerkbaar dan normale boter. Geklaarde boter is tevens geschikt voor mensen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie.

Daarnaast bevat de boter geneeskrachtige eigenschappen die onder andere kunnen helpen bij het openen van een verstopte neusholte. Hierdoor kan het worden gebruikt als huismiddel tegen snurken door neussnurkers. Door het openen van de neusgaten zal de neusademhaling verbeteren en zullen snurkklachten verminderen.

Huismiddel tegen snurken: geklaarde boter

Hoe pas ik het toe?

Warm een beetje geklaarde boter op in de magnetron en vul een druppelbuisje met de vloeistof. Breng een paar druppeltjes in ieder neusgat in. Doe dit elke avond en ochtend en na een paar weken zul je het verschil merken.

8. Anti snurk plant

Een plant als huismiddel tegen snurken? Ja! Er bestaat een plant waarvan wordt gezegd dat hij snurkklachten kan doen verdwijnen. Het gaat om de zogenaamde Ananas Bromelia, kortweg ook wel de ananasplant genoemd.

Deze ananasplant geeft ’s nachts zuurstof af in plaats van overdag. Je krijgt dus meer zuurstof binnen terwijl je slaapt. Daarnaast verspreidt de plant het enzym bromelaïne en een heerlijke luchtwegverwijdende geur. De combinatie van deze eigenschappen zou ervoor zorgen dat snurkklachten afnemen.

Anti snurk plant als huismiddel tegen snurken

Hoe pak ik het aan?

Maak een ritje naar het tuincentrum en schaf de anti snurk plant aan (de kosten zullen zo rond de €12,50 liggen). Zorg voor een licht, warm plekje in je slaapkamer, liefst uit de volle zon. Geef de plant ongeveer één keer per week water, ook in de rozet. Je kunt eventueel wat plantenvoeding geven, maar dit is in principe niet nodig.

9. Brandnetel

Zoals we al eerder zeiden kan een allergische reactie vervelende klachten veroorzaken, zoals een verstopte neus en opgezwollen neusslijmvlies. Hierdoor verloopt de ademhaling lastig en kun je ’s nachts gaan snurken.

Als je snurkgedrag wordt veroorzaakt door een allergische reactie, kan brandnetel een effectief huismiddel tegen snurken zijn. Brandnetel wordt ook wel een natuurlijk antihistamine genoemd, omdat het de ontstekingseffecten van allergenen kan bestrijden.

Brandnetel als huismiddel tegen snurken

Probeer daarnaast de kans op een allergische reactie zoveel mogelijk te verkleinen. Met name een huisstofmijtallergie is een risicofactor voor snurken, omdat in beddengoed veel huisstofmijt aanwezig is. Schaf daarom anti allergeen beddengoed aan en houd je slaapkamer zoveel mogelijk stofvrij.

Hoe pas ik het toe? Drink elke avond voordat je naar bed gaat een kop brandnetelthee (en eventueel meer gedurende de dag). Je kunt kant-en-klare brandnetelthee kopen of een theelepel gedroogde brandnetelblaadjes aan een mok met gekookt water toevoegen. Laat een aantal minuten trekken en drink hierna op, eventueel met honing.

 

10. Hydratateren

Soms kunnen snurkklachten ontstaan door uitdroging. Als je te weinig vocht binnenkrijgt, kunnen ook de membranen in de neus, zachte gehemelte en keel uitdrogen. Hierdoor worden ze plakkerig en dit vergroot de kans op snurken. Zeker als de keelweefsels slap zijn en hierdoor al vibreren, is de kans groot dat ze aan elkaar blijven plakken.

Door het gehydrateerd houden van je membranen, zal de kans op snurken afnemen.

Daarnaast beweren sommige wetenschappers dat snurkers gedurende de dag vaker naar cafeïne en snacks grijpen voor extra energie, omdat ze moe wakker worden. Ook hierdoor kan de kans op snurken toenemen. Door gehydrateerd te blijven wordt de behoefte om te snacken in bedwang gehouden en verbetert het metabolisme.

Dus, als je overgewicht ook een reden is voor jouw snurkgedrag, kan genoeg water drinken helpen om snurken te stoppen.

Hydratatie als huismiddel tegen snurken

Hoe pas ik het toe?

Probeer een glas water te drinken in plaats van te grijpen naar een snack. Dit kan je hongergevoel laten verdwijnen. Je kunt ook een app gebruiken om je vochtinname bij te houden, zoals de app Water Drink Reminder.

11. Luchtbevochtiger

We bespraken net het belang van hydratatie van binnenuit, maar het is ook belangrijk om te voorkomen dat de lucht in je slaapkamer te droog is. Ook dit kan namelijk je membranen irriteren en snurkklachten uitlokken.

Hoe kom ik hier achter?

U kunt de luchtvochtigheid van je slaapkamer meten met een hygrometer. Een luchtvochtigheidsgraad van tussen de 40% en 60% is ideaal. Als de lucht te droog is, dan kan een luchtbevochtiger uitkomst bieden.

12. Verander je slaappositie

Slapen op de rug kan snurken veroorzaken. Door de zwaartekracht zakken in deze positie de onderkaak en andere weefsels eerder naar achteren, waardoor ze de keelholte kunnen blokkeren. Veel mensen snurken daarom in zijligging helemaal niet of een stuk minder. Als je snurkt, is het de moeite waard om uit te proberen of dit ook voor jou geldt.

Slaaphouding veranderen als huismiddel tegen snurken

Bron: Likemag.com

Hoe doe ik dit?

Een simpel en ouderwets huismiddel tegen snurken in rugligging is de ‘tennisbal-techniek’. Hierbij knoop je een tennisbal aan de achterkant van je pyjama voordat je gaat slapen. De tennisbal voorkomt dat je tijdens je slaap op je rug draait.

Omdat de techniek soms als vrij oncomfortabel wordt ervaren, kun je ook andere manieren proberen om op je zij te blijven liggen, door bijvoorbeeld een simpele kussenblokkade te creëren.

13. Vermijd snurk uitlokkers

Er zijn bepaalde middelen die snurkgedrag kunnen uitlokken. Mocht je hier gevoelig voor zijn, dan is het slim om deze middelen zoveel mogelijk te vermijden. Mogelijke snurk uitlokkers kunnen zijn:

 • Alcohol heeft een verdovende en spierverslappende werking. Door een verslapping van de keel- en mondspieren wordt de kans op snurken na het consumeren van alcohol aanzienlijk vergroot. Probeer daarom ten minste 4 uur voordat je naar bed gaat geen alcohol meer te drinken. Houd het bij maximaal 2 glaasjes per dag.
 • Grote, vette maaltijden. Een volle maag drukt in liggende houding tegen het middenrif, wat de ademhaling beïnvloedt en hierdoor snurkklachten kan uitlokken. Het eten van veel vet zorgt er daarnaast voor dat er meer maagzuur wordt aangemaakt en de maag bovendien langzamer werkt. Hierdoor wordt de kans op zure oprispingen vergroot. Deze oprispingen kunnen irritaties aan de keelwand veroorzaken, wat de luchtweg nauwer maakt en kan leiden tot snurken.

Huismiddel tegen snurken: voorkom zware en vette maaltijden

 • Zuivel bevordert de slijmproductie en zorgt daarnaast voor dikker slijm. Ook laten zuivelproducten een laagje achter in de mond en keel, wat trillingen van de keelweefsels stimuleert. Probeer daarom zeker een paar uur voordat je gaat slapen geen zuivel te eten of drinken.
 • Roken is zeer irriterend voor de luchtwegen, en het is dan ook niet verbazingwekkend dat het naast vele gezondheidsproblemen ook snurkgedrag kan veroorzaken. Volgen een grootschalig onderzoek neemt de kans op snurken bij rokers toe met een factor 2,3 ten opzichte van niet-rokers.

14. Vitamine C

Voeding met veel vitamine C kan helpen je immuunsysteem sterker te maken, waardoor de kans op verstoppingen van je holtes afneemt. Dit verkleint de kans op snurkgedrag aanzienlijk.

Voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten zijn onder andere ananas, aardbeien, papaja, broccoli, kiwi, spruitjes en rode paprika. Probeer deze en andere vitamine C rijke voedingsmiddelen aan je eetpatroon toe te voegen.

Huismiddel tegen snurken aardbeien

15. Afvallen

Dit is misschien niet een typisch huismiddel tegen snurken, maar kan wel zeer effectief zijn. Veel mensen weten niet dat overgewicht één van de belangrijkste oorzaken van snurkgedrag is. De oorzaak hiervan is dat opgehoopt vet rondom de nek en keel zorgt voor een verdikking van de keelwanden, met als gevolg dat de luchtweg vernauwt. Dit lokt snurkklachten uit. Afvallen kan effectief zijn tegen snurken.

Afvallen als huismiddel tegen snurken

Helpt een huismiddel tegen snurken niet?

Het duurt vaak even voordat het effect van bovenstaande huismiddelen tegen snurken merkbaar is. Heb je het idee dat een huismiddel tegen snurken voor jou niet de beste oplossing is? Dan zou je een alternatieve oplossing kunnen uitproberen. Eerder in dit artikel hebben we 5 effectieve anti snurk middelen besproken.

Een voorbeeld van een zeer effectief middel tegen snurken is:

De Anti-Snurkbeugel

KNO-artsen raden bij snurkklachten een anti-snurkbeugel aan. Het effect hiervan is wetenschappelijk aangetoond door het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksinstituut National Center for Biotechnology Information. Uit hun onderzoek is gebleken dat een anti-snurkbeugel voor 90% van de snurkers een effectief middel tegen snurken is.

Anti snurkbeugel

Wat doet een anti-snurkbeugel precies?

Een anti-snurkbeugel houdt de onderkaak tijdens de slaap lichtjes naar voren, zodat wordt voorkomen dat de onderkaak en andere weefsels de keelholte blokkeren. Doordat de keelholte vrij blijft, vinden er geen snurkklachten plaats.

Het effectiefst is een snurkbeugel op maat. Deze kun je door de tandarts of een gespecialiseerde kliniek laten aanmeten, maar de kosten hiervoor kunnen oplopen tot wel €700.

Een goed alternatief is het aanschaffen van een anti snurkbeugel die je zelf op maat kunt maken. Deze beugels werken vaak even goed als een dure beugel, maar de kosten zijn aanzienlijk lager. Er zijn al beugels verkrijgbaar voor minder dan €30.

Een anti-snurkbeugel met vele positieve klantervaringen is Mr. Anti Snurk. Deze beugel is verkrijgbaar voor slechts €27,95 (gratis verzendkosten).

U kunt Mr. Anti Snurk via de officiële website bestellen.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video